Saturday, July 2, 2011

Akibat Cuaca Yang Terlampau Panas!

Assalamualaikum!


Hai semua! Sekarang panas kan? Panasnya weh. Yela, kan sekarang monsun Barat Daya. Memanglah panas. Korang mesti merungut taatentu pasal kan? Syukur weh selagi dunia ni masih mampu menampung kita, kalau ditakdirkan suatu hari nanti tetiba bumi nak meletus? Haa, time tu nak bertobat pon tak sempat. Kalau monsun Timur Laut, ramai pula merungut hujan tak habis-habis. Kan, kan? Dosa tau! Merungut dengan ketentuan Tuhan. Mesti bersyukur tau!

Ok, bukan hal ehwal islam nak saya kongsi kat sini. Just nak bagi tahu korang semua supaya jaga kesihatan dalam cuaca panas terlampau-lampau sekarang ni. Lepas tu pula masuk bilik aircond. Sejuk kemain pula. Haaa, nahas lah siapa yang antibodi taakuat tu, mesti akan demam, flu, batuk*satu geng lah tu*.

*Auww, hotnye die*
Satu je tips nya, mesti minum air banyak-banyak-banyak iaitu minimum 2L wokey? Kalau yang kerja or ada kelas tu, jangan lah segan-segan tahi kucing nak bawa botol air besau kedabaq. Saya taamalu pon.Lagilah naik bas balik dari office lagi tau! Bawa botol besar yang 2L, yang ada tali penyangkut tu lah. Alah, tahu kan, kan, kan? Yela, senang nak bawa, boleh sangkut kat bahu.


Biasanya kalau saya bawa air dalam botol tu, jarang habis, ada lah tinggal 200ml lagi. Taape, nanti kat rumah minum air lagi.

Korang mesti tahu apa fungsinya kita minum air mencurah-curah kan? Maleh den nak explain. Hehe.

Sekarang suhu bumi memang dah panas gila. Global warming senang cerita. Even monsun Barat Daya sekarang ni, tapi itu bukan je sebab penyebab panas tahap pecah termometer, tapi sebab Global Warming. 


Cuaca panas boleh mengakibatkan pelbagai penyakit. Penyakit yang paling femes akibat cuaca panas adalah Dehydration, Buring of the Skin dan Heat Stroke *penyakit akibat kehilangan air dalam badan*

Mana taknya, bila kita hilang air dari badan kita, kandungan garam jadi lebih tinggi dan akan bagi kesan kat organ kita macam kidneys, brain dan Jantung. Dan akhirnya akan sebabkan confusion, lethargy dan masalah pernafasan dan heart rate.

*gelojoh-gelojoh*
Biasanya kalau panas, kita akan berpeluh kan? Untuk sejukkan badan kita. Tapi kalau cuaca panas tahap dewa, kita pula dehydrated, atau kita ter-over-exert, sistem badan kita akan fail bertindak dan akhirnya temperature badan kita naik sampai tahap bahaya nye pun adui. Haa, dari sinilah mulanya heat stroke atau exhaustion. Lepastu akan buat kita sakit pale lah, fenin-fenin lalat lah, muscle cramp lah dan sememangnya ia boleh sebabkan kemamposan kematian tau.


Ish, rasa banyak pula nak bebel ni. Nanti terus korang tekan Ctrl+W. Cis, taabaik tau, mesti baca sampai habis entri ni, lepas tu jangan lupa tekan Nuffnang dan Churp Churp kat atas tu. Hehe. *iklan promote sekejap.Hehe*

Ok, saya dah bebel pasal kesan atau risiko cuaca panas kan, sekarang nak sambung bebel pasal treatment/prevention. Yela bak kate patah-patah *pepatah lah, buat-buat taafaham lak*, Prevention is much better than cure.


Senang je, kan saya dah cakap tadi, minum air selambak-lambak wokey. Wajib! Tiada alasan, klo tak, kena babap! Wakakaka! Yela kan, dah lah kalau cuaca panas yg extreme, korang akan hilang air dari badan korang lebih dari normal, so, pentingnya untuk korang top up your supplies wokey! Cara terbaik nak buat korang hydrated adalah dengan minum air dengan cara hirup bukan terus telan semua. Gulp it down bebeh, no, no, no, sip it wokey? Ada fahemmmm? Bagus.

Secara normal, orang dengan berat 58kg *Wokey saya taanormal, berat sy lebey kot dr tu. Hehe*, wajib minum air 8 gelas aka 2Liter. Makanya, 0.9 kg kena minum 28.4ml air. Haaa, korang kira sendiri banyak mana air korang wajib minum. Kira sekarang! Arahan bukan permintaan. Haha!

Tapi janganlah minum beer weh! Bukan saja haram, alkohol tu punca korang dehydrated nanti. Yela, bagi peminat minuman alkohol kan.

Tapi kalau korang taaboley minum air kosong *hape pon taaboley*, korang boleh je minum air manis, macam jus ke, non-carbonate soft drinks ke. Cara lain, ubah sikit diet permakanan korang, elakkan makan makanan panas atau makanan berat. Makan salads dan fruit with a high water content *speaking lah pulop*.





Lepas tu pula, kalau boleh, apply lah sunblock. Boleh avoid skin cancer kan. Lagi satu, waktu paling cuaca panas 11pg-3ptg, elakkan dari terdedah secara langsung, pakailah payung ke. Kalau korang tengah holiday kan, tengah sunbath ala-ala matsulih kan, apply sunscreen itu sudah pasti, tapi taapayah lama2 wokey.


Bagi yang terlalu taksub exercise tu, janganlah taksub maksub sangat sampai jog waktu-waktu panas. Paling terbaik, jog closer to sunrise or sunset wokey! If you feel breathless or your heart is pounding, stop what you are doing and try to cool your body down, contohnya, by taking a cool shower. Rest if you feel faint or dizzy.

Keep cool: Wear light, loose-fitting clothing, such as cotton, so sweat can evaporate. Cool beb! Hehe!

Okey, memang tersangat panjang saya bebel. Yela, peringatan bersama kan. Last but not least, ingatlah orang tersayang. Ecececeh.

Eh, lupa nak bagitahu, kat Jepun ada kes seramai 66 oranng mati akibat kepanasan tahap Goku juga lagi 15000 dirawat. Kes ni tahun lepas. Dahsyat kan? So, korang jaga diri wokey!



Terimakasih sudi baca! (:

3 comments:

  1. jom cik opie... :)

    http://komputer-milikku.blogspot.com/2011/07/saya-nak-ga-dari-korea-dan-bandung.html

    ReplyDelete
  2. aiyok! skrng hujan lbat la :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...