Thursday, December 26, 2013

Resepi Kek Red Velvet Mudah

Assalamualaikum!

Siapa suka makan red velvet cake? Saya? Saya kurang gemar sebab red velvet ni ada cream cheese. Saya kurang gemar makan desert yang ada cheese. Haha. Anyway, 21 Disember lepas birthday mak saya. Plan awal nak beli je sebijik kek dari Secret Recipe. Tapi bila pikir balik, bukan nya berbaloi pon. Baik buat sendiri. Barulah best kan. Hahaha. Padahal bukan pandai buat kek pon, asyik batat je. Hahaha.

Tapi Alhamdhulillah. Jadi pulak kali ni. Just cream tak jadi sebab resepi tu yang salah. And the best part is, saya langsung tak pakai mesin. Whisk pakai tangan. Bosa sebelah tangan den. Hahaha.

Ok, disebabkan kek dia menjadi, saya sharekan lah resepinya disini. Sharing is caring giteww....

Bahan-bahan:

a) Bahan kek
    2 1/2 Cawan tepung gandum
    1 Cawan (8 oz/ 227 g) Butter/mentega
    3 Telur Gred A *Kalau gred C, boleh extra 1 telur
    1 Cawan Butter Milk *Kalau susah jumpa, resepi ada dibawah
    1 1/2 SK(Sudu kecil) Baking Powder
    1 SK Baking Soda
    2 SB(Sudu Besar) Serbuk Koko
    1 SK cuka makan
    1 1/4 Cawan Gula Kastor
    1 SK esen vanila
    2 SB pewarna merah
    1 SK garam

** Cara buat butter milk sekiranya tiada butter milk:
     -Hanya campurkan secawan susu segar dengan 1sudu besar cuka makan.
     -Kacau dan biarkan sebentar (~10minit)

b)Bahan Cream/frosting
    1 1/4 cawan non diary whipping cream
    2 Cawan (16 oz/ 454 g) Cream Cheese
    50 gram Mentega
    3/4 cawan gula aising


Cara-cara:

a)Kek:
1) Campurkan tepung, garam, baking powder & koko sekali dan ayak kedalam satu mangkuk.
2) Di bekas yang lain, pukul majerin hingga lembut *keputihan* dan kemudian masukkan gula kastor dan pukul hingga sebati
3) Masukkan telur satu per satu dan teruskan memukul.
4) Masukkan esen vanila dan gaul hingga sebati.
5) Dalam bekas/cawan yang lain, campurkan pewarna merah bersama butter milk.
6) Masukkan butter milk yang berwarna dan campuran yang diayak di 1) bergilir gilir kedalam adunan majerin tadi.
7) Di bekas/cawan yang lain juga, campurkan baking powder dan cuka makanan. Gaul sebati kemudian campurkan kedalam adunan  6). Gaul sebati.
8) Untuk acuan pembakar anda, sapukan dengan majerin/minyak/cooking spray dan taburkan dengan sedikit tepung dengan memastikan keseluruhan bekas pembakar diselaputi majerin/minyak/cooking spray dan tepung untuk memudahkan kek dikeluarkan sesudah masak nanti.
9) Pindahkan adunan anda kedalam bekas pembakar anda.
      -Untuk menghasilkan kek lebih dari 2 layer, anda bolehlah bahagikan adunan kek anda kepada 2 adunan dan setiap satu adunan(satu kek) yang terhasil, anda boleh bahagi dua kek terbabit dan kek anda mempunyai 4 bahagian iaitu 4layers.
10) Preheat oven anda pada suhu 180 Celcius dan kemudian bakar pada suhu terbabit selama 25-30minit*sehingga tiada yang tertinggal di pisau apabila dicucuk di tengah2 kek*
11) Keluarkan kek anda dari oven dan biarkan ia sejuk sebentar *around 10minutes*. Keluarkan kek anda dari bekas loyang pembakar dan biarkan sejuk keseluruhannya selama lebih kurang 20 minit.
12) Setelah itu, balutkan kek anda dengan plastic wrap dan masukkan kedalam peti sejuk selama 40 minit.
13) Sementara itu, anda bolehlah menyediakan cream anda.

b) Cream
1) Pkul /putar*sekiranya guna mesin* whipping cream sehingga 'soft peak' (kental). maksudnya, bila anda tunggangkan whipping cream tersebut, ianya tidak jatuh dari mangkuk.
2) Di dalam mangkuk yang berlainan, putar cream cheese,  mentega dan gula sehingga kembang.
3) Campurkan kedua-dua bahan dan putar sehingga sebati. sedia untuk disapu di atas kek.
4) Keluarkan kek anda dari peti sejuk dan ratakan permukaan atas kek anda dengan memotong bahagian yang tidak rata. *Bahagian yang dipotong boleh digunakan untuk dijadikan dekorasi kek anda nanti*
5) Potong kek anda secara mendatar supaya anda dapat menyapu cream anda diantara kek.
6) Setelah menyapukan setiap layer kek anda dengan kek, sapu juga cream tersebut untuk cover seluruh kek tersebut.
7) Seterusnya, lebihan kek yang anda telah potong di awal tadi, anda boleh hancurkan ia dan tabur ke atas kek anda sebagai hiasan. Warna putih dan ketulan2 kecil dia atas kek akan mencantikkan lagi kek anda.
8) Simpan kek anda didalam peti sejuk selama lebih kurang 40 minit dan bolehlah dipotong & makan!



Okeh, harap korang semua bolehlah buat red velvet sendiri. bagi amateur macam saya, ia tidak lah terlalu senang dan juga tidaklah ssesukar mana. Bawah ni saya ada selitkan gambar kek red velvet yang saya buat.


*Sedikit tak kemas(amateur kan.hehe) dan saya buat 3 layer sahaja, first bake tebal, second bake nipis cukup untuk dijadikan satu layer*

*Lebihan kek yang dipotong atas tadi boleh dijadikan hiasan seperti gambar diatas.Sumber dr google*



>>Video Redvelvet recipe<<


Terimakasih sudi baca! (:

Saturday, December 21, 2013

Personaliti Berdasarkan Buah Kegemaran-Bahagian 2

Assalamualaikum!



Betik



Bagi peminat betik ni, anda adalah seorang yang tak takutkan apa2 *fearless giteww* dan rembat sebaiknya apa yang berlaku dalam hidup anda. Pada benda yang anda ingin buat, anda pikir sebaiknya sebelum bertindak. Peminat betik juga ada sense of humour dan sentiasa bermurah hati. Ciri2 itu lah yang membuatkan anda disenangi orang sekeliling anda. Anda juga seorang yang bijak menyesuaikan diri mengikut keadaan. Bak kata pepatah melayu masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum. *ecececeh*. Anda juga seronok apabila berjumpa orang baru dan sikap sense of humour andalah yang menarik perhatian pasangan anda.


Manga



Anda adalah seorang yang tegas dengan pendapat anda dimana orang lain sangat sukar untuk mengubah pendirian anda. Anda cakap A, A lah orang sekeliling anda kena setuju/buat. Pada masa yang sama, anda juga jenis orang suka apabila suka akan sesuatu akan terlalu menyukainya and kalau tak suka, 100% anda takkan suka sehingga menyebabkan kadang2 anda seakan mengawal keadaan. *haiyo*. Peminat manga juga adalah seorang yang suka akan sesuatu yang mencabar minda anda.  Setegas mana pun pendirian anda, anda seolah-olah seperti kucing apabila berhadapan dengan pasangan anda. Anda pemanja dan mencurahkan segala kasih sayang anda kepada pasangan anda walau apa pun keadaannya. *extremist with strong likes lah katakan*


Ceri



Sekiranya buah ceri adalah buah kegemaran anda, hidupa anda tidaklah semanis nya. Anda selalu menempuh hidup yang berliku, dan selalu mendapat pulangan yang sikit atas usaha anda. Anda mungkin seorang yang rapuh tapi anda selalu melibatkan diri dengan sesuatu yang kreatif. Anda seorang yang setia dan sangat jujur terhadapa pasangan anda. Akan tetapi bukan mudah bagi anda untuk meluahkan perasaan and. Alahai. bagi peminat buah ceri ini, anda seorang yang menganggap rumah anda adalah syurga bagi anda kerana bagi anda, tiada yang lebih bahagia dari bersama-sama keluarga tersayang.


Pic



Seperti perihal buah pic, anda seorang yang enjoy kehidupan anda sepenuhnya. Anda seorang yang friendly dan terlalu berterus terang. Anda adalah seorang yang mudah memaafkan dan melupakan dimanakan menyebabkan hubungan anda bersama rakan2 anda sangat akrab. Peminat buah pic juga adalah seorang yang bercita2 tinggi dalam apa jua urusan hidupan anda. Anda adalah seorang kekasih yang ideal, berani dan bersemangat juga jujur dan setia dalam percintaan. Walau bagaimanapun, anda tidak menunjukkan semangat anda secara umum.


Pear



Sekiranya anda ingin lakukan sesuatu, anda akan lakukannya sehingga berjaya akan tetapi kadang2 anda terlalu bersemangat waja sehinggakan usaha anda yang mengganggu kejaayan anda. Anda terlalu taksabar menunggu keputusan atas usaha anda yang masih dalam perusahaan. Bagi peminat buah pear ini juga, anda suka akan perbincangan dalam melakukan sesuatu perihal kerja. Anda seorang yang terlalu excited dan tidak penyabar. Apabila anda telah mendapat pasangan, untuk mengekalkan hubungan tersebut bukan kah semudah yang anda sangkakan.


Ok, sekiran dari saya, untuk lihat personaliti anda berdasarkan buah-buahan seperti oren, epal, pisang, kelapa dan nenas, bolehlah klik DISINI


*source*

Terimakasih sudi baca! (:

Monday, April 22, 2013

Personaliti Berdasarkan Buah Kegemaran-Bahagian 1

Assalamualaikum!

*Our local fruits. Yummy!*


Siapa yang tak suka buah sini? Cuba angkat tangan sikit. Hai, tak elok tau,tak suka makan buah, buah tu kan ada banyak khasiatnya. Ok, ok, bukan tu yang saya nak ceritakan kat sini, tapi nak korang tengok personaliti korang berdasarkan buah yang korang suka.

Sebelum ni juga saya ada post mengenai personaliti anda berdasarkan bentuk muka, kuku, punggung dan kedudukan dalam keluarga. *Link ada di perkataan*

Sekarang, jom kita check personaliti kita mengikut buah-buahan yang kita gemari.

Oren





Orangnya penyabar dan suka buat kerja secara tenang and slow. Kerjanya hampir sempurna dan tak akan ragu-ragu dalam menyiapkan kerjanya. Sesetengah daripada peminat oren ni, personalitinya malu-malu dan pada masa yang sama orangnya boleh diharap dan boleh dipercayai. Dalam memilih pasangan pula, individu ini memilih dengan berhati-hati dan akan menyayanginya sepenuh hati dan bukan untuk main-main. Peminat oren juga kebiasaannya akan elak konflik dengan apa cara sekalipun.


Epal




Sekiranya anda peminat epal, anda adalah seorang extravagant, impulsif dan lantang bersuara,(kadang kadang bersuara dengan baran). Yang peliknya tentang anda ni, anda kurang pandai dalam nak uruskan hal diri sendiri tapi anda biasanya seorang team leader yang bagus dan pandai dalam membawa sesuatu isu kehadapan. Secara majoriti, anda dapat bertindak cepat dalam apa-apa situasi. Anda juga suka sangat travel  dan yang istimewa tentang penggemar epal ni, anda sentiasa tunjuk daya penarik diri anda bila bersama pasangan. Anda juga seorang yang mempunyai sikap enthusiasime dalam hidup anda dan kebiasaanya enthusiasime anda tak dapat ditandingi oleh kebanyakkan orang.*wOw!*


Pisang




Macam pisang juga, penggemar pisang ni, lembut orangnya. Selain dari tu, anda juga penyayang, peramah dan mudah bersimpati. Anda adalah seorang yang kurang keyakinan diri dan kadang kadang agak malu-malu kucing gitew. Sikap individu ni yang kurang berkeyakinan dan kelihatan kurang kuat semangat menyebabkan ramai yang ambil kesempatan atas anda. Anda sentiasa adore pasangan anda dalam apa keadaan sekalipun, sama ada mentally or physically. Dengan sifat anda inilah hubungan anda dengan pasangan sentiasa dalam keadaan harmoni.


Kelapa




Seorang yang bertimbang rasa, serius dan sentiasa berfikiran jauh adalah antara sifat orang yang menggemari kelapa. Walaupun individu ini gemar bersosial, anda agak memilih dalam mencari kenalan. Sesetengan daripada penggemar buah ini juga agak keras kepala dan terlebih berani. *upsss, terlebih sudah kan*.. Sikap yang peka, licik dan cepat berfikir ni adalah adalah cara anda untuk memastikan anda sentiasa berada di tangga teratas dalam sebarang tugasan atau senario yang diberi, terutama di tempat kerja lah! Dalam mencari pasangan pula, individu ini memilih pasangan yang bijak dan bersemangat akan tetapi, pasangan bukanlah segala-galanya untuk anda.
*p/s:ada ea orang suka makan kelapa? Hehee. No offense!*


Nenas




Penggemar nenas ni cepat membuat keputusan dan lagi cepat dia bertindak. Anda juga berani dalam membuat sebarang perubahan dalam karier anda sekiranya perubahan tersebut memberi faedah kepada anda. Manakala kebolehan anda dalam organisasi memang tip top walau betapa besar/susah tugasan yang diberi. Selain itu, individu ini juga boleh berdikari, jujur dan ikhlas dalam berurusan dengan orang lain. Walaupun and bukanlah seorang yang peramah, tapi anda cepat dalam mencari kawan-kawan dan apabila adnda dah berkawan dengan seseorang itu, dia adalah sahabat dunia akhirat. *chewahh*.. Anda jarang membuat sesuatu yang romantik kepada pasangan anda serta pasangan anda kebiasaannya kagum dengan kualiti kerja anda tetapi kecewa dalam kebolehan anda menunjukkan rasa sayang atau cinta anda. *haiz~*




Okeh, sebenarnya banyak lagi buah-buah lain. Kalau nak tahu tentang ciri-ciri personaliti korang untuk penggemar buah betik, mangga, ceri, pic atau pear, kena tunggu entri seterusnya ok?


*source*
p/s: Masa google buah Nenas, pergh, terliuq beb!

Terimakasih sudi baca! (:

Wednesday, February 20, 2013

Sebab Jerawat Tumbuh Di Bahagian Tertentu

Assalamualaikum!

Inilah antara sebab-sebab kenapa jerawat kat muka lebih tertumpu di bahagian-bahagian tertentu muka kita. Ditekankan disini, antara sebab-sebab sahaja.



sumber
Terimakasih sudi baca! (:

Pembunuh diri dalam diam.

Assalamualaikum!

Dua hari lepas keluarga kami dikejutkan dengan berita kematian. Anak kepada kawan mak dan ayah meninggal. Dia juga senior adik kat sekolah menengah dahulu.


Muda lagi. Baru 20 tahun. Baru berkahwin, hujung bulan 12 lepas. Khemah kenduri kahwin pun belum buka lagi. Inai kat jari apatah lagi. Sayu je bila teringat.

Yang tak disangka dia meninggal disebabkan sakit jantung. Terkejut kami. Family dia jugak terkejut. Mana tak nya, sihat je sebelum ni, baru juga buat Medical check up untuk masuk Uni, time medical check up memang tak da masalah. Tiba-tiba sakit jantung, pergi hospital, terus masuk ICU, tapi malangnya Doktor tak dapat buat apa-apa lagi.


Memang betul hidup mati kita ditangan Allah. Cuma apa yang saya nak sampaikan, walaupun kita rasa hidup kita sihat, tapi tanpa sedar kita, permakanan ataupun gaya hidup kita dalam diam membunuh kita.


Mungkin ada orang diluar sana, gemar berjogging dan mempunyai berat badan yang ideal, tapi kurang minum air, kerap makan makanan di restoran, suka makan fast food or maggie, tanpa sedar risiko untuk penyakit berbahaya turut ada. Makan kat kedai mamak ke, memang sedap, bayangkan lah, entah berapa byk perasa tiruan dia pakai, kicap2 kat restoran tu, igt tak banyak ke perasa tambahan? Aduh!
Saya sendiri dalam proses dapatkan berat badan yang ideal and cuba mengamalkan gaya hidup sihat..


Semoga kita sentiasa ingat Mati Itu Pasti, Hidup Itu InshaAllah..


Terimakasih sudi baca! (:

Sunday, February 17, 2013

'Journey' to Tanjung Bidara.

Assalamualaikum!

Alkisahnya. Orang nak pergi mandi manda di pantai, kita pon nak. Haha. Kawan yang ajak pergi pantai. Kat Tanjung Bidara je, belum cukup budget nak pergi Pulau2 yang cantik2 tu.. Rancang pergi bertiga, last-last pergi berdua. Minah sorang lagi tu last minute cancellation. *seriusly i hat last minute cancellation, bikin #sentap!*

Keropok dah siap goreng malam sebelumnya, mana tak nya, pagi sabtu tu gua kerja beb! *saturday half day keh!* So, Sunquick Mango pon dah siap bancuh malamnya. Excited juga lah. Kawan pula bawa sandwich. Dah siap packing malam tu *macam jalan jauh je. Haha!*

Malam tu tidur dalam keadaan berangan-angan di lautan luas yang crystal clear airnya, sambil bagi ikan makan. *puihh, padahal nak pergi pantai tg.bidara, yang langsung tak crystal clear! LoL!*

Esoknya before habis kerja baru kawan tu mesej yang kawan lagi sorang tu terpaksa cancel. Ades! Jadi pergi berdua jela. Macam kureng syiok, so last minute ajak adik saya yang dua ketul tu ikut. Seronok kemain!

Dari rumah keTg.Bidara tidak berapa jauh, tidak juga berapa dekat. Suam suam kuku je. Heh? LoL!

Dah sampai sana dalam pukul 3ptg, angkut barang2 dari kereta, adik2 terus terjun laut, kawan pon turun laut. Baru beberapa minit tenggelamkan kaki, jenguk langit, pergh! Bakan hujan lebat ni..

Memang betul pon, lebih kurang 20 minti berendam, setitis demi setitis hujan turun. Sempat juga grab semua barang pergi ke kereta and pergi bilik salinan.

Saya pulak dah macam mak orang, dok tolong settle dua ketul adik saya. Haha. Mak muda keh! Hahaha..

Kawan lah agak sedih, beria-ria nak mandi manda, hujan plak. Tapi takpa, dapat merasa jugak. Dari kempunan kan. Dah salin semua, nak balik tu, syukur sebab hujan dah slow, sebab toilet ke kereta jauh gak, so dapat lah pergi ke kereta tanpa hujan melimpah2 ke ladang gandum. Haha..

Bekal yang kitorang bawa pon tak makan lagi, so singgah  lah Pantai Klebang, makan-makan sambil hirup udara laut *ayat konon gila*.. Borak punya borak, pukul 6 petang baru balik. Hehe..

Pantai Tg. Bidara*source*
Pantai Klebang*source*
.aku dan beliau.

moral of the story: Walaupun tak dapat mandi manda seseronok yang dirancang, dapat story mory dengan kawan pon ok gak!

Terimakasih sudi baca! (:

Lawak : Si Isteri Lewat Sebulan!

Assalamualaikum!

Kisah mengenai si isteri yang lewat sebulan dan diketahui oleh semua pekerja TNB,




Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata :

Isteri : Ayang, period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor.

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gembira ini sehingga ianya benar-benar pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakkan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka.

Pegawai TNB : Ini rumah En. Mahpus ker

Isteri : Iya, saya ni isterinya. Ada apa encik?

Pegawai TNB : Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah tak boleh tunggu ni, nanti boss saya marah.

Isteri : APA??? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat???!!! *nada terkejut*

Pegawai TNB : Ala puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online. *dengan muka selamba*

Isteri : APAAA????Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahuuu???!*bertambah terkejut*

Pegawai TNB : *cuba mententeramkan keadaan*Relek puan, puan ni baru lewat sebulan, ada yg lagi teruk, lewat 5-6 bulan.

Isteri : Nanti saya bincang dengan suami saya.. *masih dalam keadaan terkejut beruk*


Keesokkan harinya, selepas si Mahphus ini di beritahu oleh isterinya, dia pun naik berang dan terus ambil cuti dan pergi ke TNB yang berdekatan.

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yang ramai di situ, dia pun memekik

Mahphus : Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun nak heboh2 ke dalam internet. Awak ni semua yg berkeluarga tak pernah lewat sebulan kerrrr????!! Bisness apa korang buat niii?? Nak kena saman kerr???!!

Lalu pegawai yg datang kerumah si Mahphus ni berdiri dan mententeramkan keadaan.
Pegawai TNB : Sabar encik, sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan perkara ni, bayar je.

Kata-kata pegawai TNB tersebut membuatkan Mahphus bertamabah berang!

Mahphus : Apa nak bayar korang? Blah lahh.

Pegawai TNB : Kalau macam tu, Kita terpaksa potong encik punya......... *belum sempat menghabiskan ayat, Mahphus memotong*

Mahpus : Apa??? potong??? Habih tu isteri saya di rumah nak pakai apaaaaaa???

Pegawai TNB : Nampak gayanye, isteri encik kena pakai Lilin sahaja lah...


Dafuq? LoL!

untuk bacaan dewasa sahaja. rasanya  bawah umur tak faham kot. LoL!

>>sumber<<

Terimakasih sudi baca! (:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...