Thursday, December 30, 2010

Ahlan Wasahlan 2011



WoW! 2010 comes to it end! WuuHuuu…

First of all, let's give thanks to Allah for all the blessings his provided us this year and pray that He'll bless us throughout 2011. Syukur Alhamdulillah.
.Amin.

Mcm Biasak la kan, NewYear, new Resolution.. Apa eik?

Huhu..

This coming 2011 is my final sem aka final year di UMS, Bachelor of Marine Science.
So, hope can do much2 better than before in any things, any fields dan dapat Grad…

Mudah2an become more mature dalam meniti arus kehidupan.. Cheh, cheh, cheh…

Dan yang paling penting, bukan duniawi je, amal pon mesti ditingkatkan, iman…

Wuwuwuwu…

Jaiyo2x!


Wednesday, December 29, 2010

Yup! Photos are Good For Your Mental Health!

Assalamualaikum!




Stalker.What?Stalker la pekak.. Cit.. No, I am not a stalker since I just looked at the photos.. That’s me, love to open my friends’ Facebook pages and scroll through their photo’s album… And also my Facebook’s photo album larh…

Love to see people smile and laugh…  Mcm bagi therapy… Numerous times I looks back at my family photo album, xkre la, Facebook ke, album2 dalam lappy ke..*dah mcm org gilak pulak*.. hehe..

Seronok kan?

I read an article said that photos are good for your mental health.. not for pesakit mental tau,Ya, betul sangat sangat.. When I missing somebody  I am close to, whether they’re far away or I am not going to see them for a long period of time, I just look at their photos  and it did give me a boost! *erk?*

Taapercaya ka?

Sob..Sob..Sob.. Missing my family so much.. Crying like crazy now.. Aduih, taaboleh berhenti menangis ni…

Ok.Ok. Tabah oPiE, Tabah!!*masih menangis*

FYI, 1 study found that people can endure more physical pain when they’re looking at pictures of their loved ones! Wuwuwuwu..

Photographs can remind me of happy memories, important events and many more.

Even tough I’m not a good photographer, I love taking pictures. It doesn’t matter if I’m not in the photos, as long as the memories can be framed.

It did give a good therapy to me.  So, if any of you is feeling low or lonely, instead of buat benda2 taabetul, just reach for an old photo album or log onto your Facebook account. A pic of you and your sisters or brothers or friends doing crazy things might be just what you need.. Cuba la!


p/s: Cr buat K.nisa sbb tolong betulkan Grammar saye! Muahx!SUmpah taanak buat entri dlm Eng lagik!!!

Terimakasih sudi bace (:

Dari Kerana Mata




Uppss, ni len, ni cermin mate 3D.. hehe.. cr tok Niza..

1.      Sejak bila anda mula berkaca mata ?
Matrix-18tahun

2.      Bagaimana anda tahu yang anda memerlukan kacamata ketika itu?
Time check mate darjah 6, tp xmo susahkn family, so brtahan la smpai matrix pas dpt elaun matrix..anak yg bek kn? Hehe.. (*^__^*)V

3.      Berapa ‘power’ pada permulaan anda berkaca mata (anggaran)?
Xpyh anggaran2, mmg tepat 175 kiri n kanan..

4.      Jenis/bentuk kaca mata anda yang pertama?
Xde bingkai..style femes tu utk time tu..

5.      Jenis/bentuk kaca mata anda yang terkini?
Masih same… haha.. Muke sesuai tu jerk, nak wat camne kan.. (@_@)

6.      Berapa power terkini anda (anggaran)?
Masih 175 kiri dan kanan.. pndai jage mate kn? Hehe
*tp ble check manual, 200 and ble pkai spek power 175 tu, kabur2 dong..*

7.      Berapa banyak koleksi kaca mata yang anda ada dari dulu hingga kini (anggaran)?
xByk.Saye budak pndai jage brg.. 2 je tok 3 tahun ni, t upon sbb ilang time g Giant.. sioott tol.. camne tah leh tercicir.. *masih menyalahkan bende lain even slh sendiri-sape suh sangkut kat baju, xsangkut kat mate. Ngok kn? Haha*

8.      Jika anda ada sentiment tidak suka berkaca mata, sila nyatakan sebab musababnya.
Pkai tdung kembang and Nampak macam ‘ahjumma’…. Wuwuuwuwu…(T_T)

9.      Yang mana anda lebih gemar. Kaca mata atau contact lens? Kenapa ?
Contact Lens la, nmpk la anak dare ckit… hehe….

10.  Optometrist pilihan anda?
Yang ade offer murah.. haha… 

11.  Pasangan anda berkaca mata ?
Pe punye soklan daaa…. Klo xde pasangan? Hehe.. sy prefers yg macho, so, xkan la org macho pkai spek… haha… Jambu sgt la wei… haha..

12.  Apa pandangan anda pada kanak2 yang memakai kaca mata?
Terus tgk kat parents die… Confirm pkai spek gak….  Jeng3…. Klo x, ish3, xpnadai jage anok ni…. Hahhahaha…. :P


ANDA  TERPILIH UNTUK MENJAWAB TAG NI.. hahaha…





21 things you need to know






Sekali lagi mnjwb tag dr cik Mimi..*padahal aku yg dah janji nak wat*.. tp aku tuka title die ckit.. hehehehhe… ^^*

  1. Org yg baru kenal ak, 1st impression diorang confirm aku ni sombong.. *padah xsuke senyum*.. Tp ble dah kenal, ehem2, faham2 jela- and aku mesti tanye, “dulu mesti ko igt aku sombong gle babi kan?” haha
  2. Klo org yg aku xkenal, susah gle aku nak borak pastu ske lak tu ckp ala2 org matang..*ntah pe2 ntah aku ni*
  3. Aku xske naek pengangkutan awam sbb::
  4. Aku xske tmpt yg crowded..*sah2 la nek public transportations crowded kn*
  5. Aku xske jenjalan dgn kengkwn time public holiday or weekend.. *again, crowded lorh*
  6. Aku ske jenjalan dgn family dr dgn kengkawan..*syukur dpt family yg supporting gle..ehem3, dr kengkwn*..
  7. Aku ske and cepat nanges..*gado dgn kwn pon dah nak sob3.
  8. Aku mudah minta maaf dan memaafkan org..
  9. Aku sggup memalukan diri sendiri utk minta maaf kn someone yg aku rase xberbaloi gado.
  10. Aku xske backstabber, tp aku boleh maaf kan org yg backstab aku.
  11. Aku xde kawan rapat dan baik kat UMS.
  12. Aku xrase aku akan rindu kehidupan kat UMS ble aku kua UMS nti.
  13. Aku xberterus terang and xsanggup berterus trg yet aku mesti TERbuat muke ‘pantat ayam’ ble bengang on the spot.. haha
  14. Aku xleh bercakap time nanges.. *ble kol mak, diam, mesti mak tau aku tgh nanges..sob3**btw, rupe ak n sore aku buruk klo brckp time nanges..hehe*
  15. Aku ske picnics.. *cepat2, bwa aku g picnic pas bace ni*
  16. Ske picnics dgn family dr kengkawan..*again*
  17. Aku xske jogging kat public park.. *ish, malu la*
  18. Dulu aku ske tulis cerpen, tp skrg aku ske photoshop. Edit. Edit. Edit.
  19. Aku ske fesyen, tp xpandai berfesyen.. *heh?*
  20. Aku lebih ske make-up kn org dr meMake-up kn diri sendiri..*tp xde sape sudi jd model.. sob3*
  21. AKU XPERNAH KURUS, DR BAYI LAGI.. haha…..


mcm manyak je lagi nak tulis, tp xkan la tajuk nye 21 things kn, so, 21 jela.... (^_^)V


Tuesday, December 28, 2010

Banyak Tanya Betul





Menjawab Tag dr cik Mimi.. Hehe.. asalnye dlm BI, tp telah ditranslated oleh diriku sendiri kpd BM…. Wewewe…



Nama : Sophie *pronounce as Sopie k.hehe*
Nama penuh : Shafiyyah Mohamad Isa
Adik beradik : 9 orang
Warna mata : Dark Brown
Saiz kasut : 38/39/40
Tinggi : 1.55m
Pe yg anda pkai skrg : Pkaian Santai ble kat bilik la.. xboley describe lebey2.. hehe..

Nombor kegemaran : 8
Minuman kegemaran : The, Nescafe *yang panas*
Bulan kegemaran : 12 *end of yr*
Dimana anda tinggal : Skrg kat asrama IPMB UMS, klo alamat tetap, kat Umbai, Melake

Rambut : Ehem3, xleh bgtau..
Breakfast kegemaran : Roti canai dgn kuah banjir *tp jarang dpt pon*

Pernah tak

Patah tulang : Never..

Berade dlm kete polis : Gle ke haper weh, xpernah kot

Jatuh cinta dalam jangka mase pendek : Haha.. Mcm haper je, X.X.X..

Tertido dlm kelas : Selalu.. haha
Lukakan hati seseorang : Im not perfect..
Menangis ble sumone ‘pergi’ : Huhu.. tiap yg pergi pasti airmate ku menemani nya pergi..*chewah..*
Berenang kat laut : Wou,,, mesti la pernah, sy kan mariner… hehe… plus diving.. hehe
Duduk sblh HP tgu sumone kol : aih, pedih nye saat tub le xkol pon!

Simpan emel : Yeap..
Di tipu : Biase. Dah berkawan dgn si penipu kn…

Ape

Rupe bilik anda : Dua katil dua almari and bersepah *sbb share dgn adikbradik y glen serta adik2 yg malas kemas & ske sepah sane sini.. haha*

Disbelah anda : rak pinggan mangkuk.. *bilik asrama UMS yg sgt kecik*

Makanan terakhir yg anda makan : Maggie.. *malas masak sbb ble celik2 mate je jam 11am*

Pernah kene/dapat

Chicken pox : Tadika
Sakit Tekak : Mestilah.. tp xselalu
Stitches : Tak

Adakah Anda

Percaye dgn cinte pndang pertame : Yep! Pernah sekali.. Wuwuwu

Suke Picnics? : WoW! Sgt.sgt.sgt.sgt ske!!!!!

Siape

Org terakhir anda menjerit pdnye : Ups… dah lame xmenjerit sbb dah lame xbalek uma.. besenye jerit kat adik2, sbb diorang degil.. haha
Org terakhir anda menari bersame : Ummul Mardiah.. *Again and Again by 2PM.haha*
Org terakhir yg membuat anda tersenyum ; Rase mcm dah 2 hari senyum, so xigt sape yg wat aku tersenyum for 2 days ago

Soalan terakhir

Pe yg anda sdg dgr skrg : Lagu Hindustan sbb tgh sedey

Ape yg anda buat hari ni : Bangon2 je terus ngadap lappy, wat keje yg asik tertangguh je

Anda paling tue? : Tak
Indoors or outdoors? : Both!

Orang terakhir Yang

Bercakap dalam telefon : FatinNurzahirah. Die tanye UMS masih di bus TUT tak sbb die dah nak balik UMS.
Buat anda nanges : Seorang kawan
Pergi mall : …..
Gembira kan anda : Xdop

Pernah x anda

Pergi Mexico : Tak
Pergi USA : Tak juga

Random

Pernah terske org : haha.. Selalu dowh! Kah3..
Buku pe yg tgh anda bace skrang : Laa, kn da ckp, dr td dpn lappy je

Perasaan terbek dalam dunia : Entah
Name bakal anak : Haha.. Cadangan dr Ummul.. Syaidatul Syafinaz.. *sbb name aku SHAI*
Tido dgn stuffed animal? : Nerh!
Sukan kegemaran : Badminton
Tempat kegemaran : Katil… Wawawa.. bukan tok tido, tp utk lepak2,, wee
Perkare yg paling dibenci : Xde duit! Hehe..
Ade Pekerjaan tak? : Nope
Pukul berape skrang? : 1548

With however long it took you to complete this, post as “Banyak Tanya Betul” and tag 15people…

Wuwuwuwuwuwu, maleh lak den nak tag.. hehe.. *^^






Kesusahan Mereka





Satu Family yg kehidupannya sgt menyedihkan... Wang sudah tentu masalah utama mereka. lagi menyedihkan ibu pula mempunyai penyakit mental. bygkan penerimaan org kg? mmg diorang menghina keluarga tersebut.

Dialog yang biase
 "Ala, klo dah mak gile, 1family pon gle"

Si ibu tidak boleh tertekan, mesti penyakitnya datang.. tidak kire mahu pergi ke mane pon, xkre waktu dan tempat utk berbogel, mengarut dan mcm2 lagi..

biasenye ak tgk dlm drama je g2, rpenye ade dlm kehidupan sbnr. kesiannye diorang. ni adalah kehidupan keluarge kwn ku.
Sudahlah mempunyai makcik2 & pakcik2 yg xpernah membantu, yg ske menaburkan fitnah, mengejek, menghasut, merebut harta shje. Tetapi masih ade 1 org makciknye yg masih baik hati menjaga ibu kwnku tu ketika si ibu sakit dan si ayah terpakse keluar untuk mencari sesuap nasi. Beratnye hati si ayah utk meninggalkan si ibu yang kesakitan dengan anak-anak yang masih kecil seramai 9orang. Sayangnye si ayah pd si ibu, walaupun berpenyakit sedemikian, si ayah masih setia menjaga si ibu, masih setia menyintai si ibu.

Tiap kali siKaklong mahu pulang ke kampus yang terlalu jauh dari rumah, pasti die xberhenti menangis, menangis kerana mahu berada di sisi ibunya utk menjaga ibunya.

"Ibu, jage diri baik2, nti along pulang dengan segulung ijazah" bisik hati Si Kaklong

Sudahlah ibu berpenyakit, si angah pon berpenyakit. ketika dilahirkan, si angah tiada saluran utk membuang air besar. YaAllah, besarnye dugaan-Mu ke atas keluarga ni. Tp mereka Tabah. Syukur, saluran artificial dpt dibuat, namun , si angah tidak akan sedar sekiranya dia tercirit. kesiannye si angah. tertpakse la si angah memakai pampers sepanjang mase.

Ketika si angah Tahun 1, si kawan baik angah ternampak angah memakai pampers ketika salin baju selepas pendidikan jasmani. Ya, dia adalah kawan baik angah, tapi.... die telah menghebohkan satu sekolah yang angah budak besar masih memakai pampers. Angah sentiase dibuli. angah malu, angah sedih. angah selalu ponteng sekolah. kesian nye kanak2 ni terpakse melalui semua ni.

Sehingga angah masuk sekolah menengah, dahulunye kawan baik angah ni juga memasuki sekolah yang sama, tersebar lagi yang si angah budak besar masih memakai pampers. lagi sekali, dia dibuli sepanjang di di sekolah tersebut. namun, die pendam sorang2 kesedihan dia tu, die anak lelaki, bg nye, die dpt melalui semua ni, die harus kuat.

Ye, die mmg kuat tp sehingga 1 hari Cikgu angah memberitahu si kaklong yang angah selalu ponteng sekolah, baru la kaklong tahu angah sentiase dibuli disebbkn die memakai pampers. Kaklong xtau ape yang perlu dibuat,die hanye mampu memberi nasihat supaya kuat dan terus belajar.

Angah seorang yang kuat, skrg angah menuntut di UITM Melaka ambil Ijazah perdagangan.

Namun, mulut si makcik2 masih tidak berhenti mengejek keluarga ni. Mereka mengutuk siKaklong dan si angah belajar tinggi2, tp nelum tentu mendapat pekerjaan. sedangkan anak mereka yang belajar selepas SPM selame 2 tahun telah mendapat pekerjaan yang bagus. tp alangkah ruginya kerana sebenarnye anak2 mereka hanye mengambil SIJIL... sedangkan SiKaklong dan SiAngaj mengambil Ijazah. Tahun depan siKaklong bakal tamat pengajiannye.

Sesungguhny Allah itu maha adil, tiap2 usaha mesti mendapat hasil. InsyaAllah, KakLong akan mendapatkan pekerjaan yang baik dan membaiki hidupan keluarganya.


Semoga keluarga mereka sentiase dimurahkan rezki dan rahmat serta tabah.


Ini adalah kisah benar keluarga kawan ku. Aku igt aku ni keluarga yang cukup susah, rpenye ade lagi yg lebih susah. Aku bersyukur dgn pe yg aku ade skrg dan aku sentiase mendoakn keluarga mereka dikurniakan rezki dan rahmat. Amin.

Monday, December 27, 2010

:'(




Tak tahan. 
nak nanges gerk.
teroknye Rase.
Nape mesti gni?
npe aku slalu kne gni?












Ble Rase cdey gni, rase nak sgt kat rumah. ble kat ruma sume hepi. hepi sgt3.. 

Hey Ngok

.Huhu.






.Sedey lagi.

.Pointer xprnah nak naek.

.G2 je.

.Klo maintain bagus xpe.

.Ni x, maintain xbgus.

.Teruk3.

Lawak: Itu Ini



1. Aurat dan urat adalah dua benda yang berbeza. Namun begitu, apabila melihat perempuan yang mendedahkan aurat, urat lelaki akan krem di sesetengah kawasan.

2. Kuih tat enak di makan. Tapi apabila kita makan lapan keping kuih tat, kita mungikin dituduh mencarut. Kalau tak percaya,cuba kira satu tat, dua tat, tiga tat, sampai lapan.

3. Laksamana adalah jawatan besar di dalam kesultanan Melayu Melaka. "Laksa kedah" pula adalah contoh jawapan kalau orang tanya kita "laksa mana ni?"

4. Barbeque adalah makanan yang enak. Namun begitu 'babi queue' haram dimakan oleh orang Islam.

5. Sesetangah orang memanggil cili sebagai cabai. Tapi kalau mulut nak
kena cabai, cuba la cakap 'cibai' kat depan orang tua-tua.

6. Membuat tahu sumbat sungguh meletihkan. Lebih letih lagi kalau
orang lain hanya tahu nak sumbat je tahu sumbat dalam mulut.

7. Si Bosia dan Bojan dipandang hina oleh masyarakat. Namun begitu si Boroi yang makan duit rakyat mendapat sanjungan.

8. Ramai orang lelaki takut kalau- kalau mati pucuk. Tapi tak takut kalau- kalau mati esok. 


enough is E.N.O.U.G.H

aKu dah minta MaF.. 
NmPak Xikhlas ke?
Ikhlas tau.
ye,
I.K.H.L.A.S
pe sbnrnye Aku ni eik?
masuk yg ni, dah org ke-3 mrh dgn aku.
mrh n xmo brckp dgn aku.
sebut name aku pon x
agaknye mmg slh aku kot.
hope sgt die dpt bgtau pe slh aku
sbb die len dr yg len..
kwn yg plg bek aku penah jumpe.
tp klo die pon sam emcm yg len,
THAT'S IT!
no more.
either ko xmendiamkan diri, atau, kite xpernah kenal
aku pon de maruah juga.
dgn dua kes b4 ni, ak mcm xde maruah, minta maf gle2, dpn org lg..
kejar org tu gle2 semate2 nk minta maf.
tego juga org tu even die wat dunno
k, kali ni x...
klo ko brterusan camni, even aku da minta maf, nmpknye,
kite xmungkin kenal lepas ni 

Sunday, December 26, 2010

Tuesday, December 21, 2010

Gelang Zamrud


Marni menyanyi kecil sambil menumis lauk di depannya. Hari ni dia akan masak "kari kapitan kepala ikan merah" kesukaan suaminya. Setelah dua minggu berada di Penang menguruskan perniagaannya yang dikongsi bersama tiga orang rakannya, malam ini Hazif suaminya yang tercinta akan pulang. Sengaja Marni mengambil cuti kerja setengah-hari, hari ini.Anak-anaknya, Seri dan Nabil siang-siang sudah dijemput dari rumah ibunya. Dia mahu buat persiapan yang sebaik mungkin untuk Hazif, lelaki yang sudah menjadi suaminya hampir tujuh tahun itu, malah tiga hari lagi, genaplah tujuh tahun usia perkahwinan mereka. Alhamdullilah, walaupun perkahwinannya dengan Hazif mendapat tentangan hebat dari ayahnya pada mulanya, ternyata Marni tidak salah pilih. Ini semua berpunca dari sikap angkuh ayahnya yang sukar menerima hakikat bahawa Marni, anaknya yang berkelulusan universiti, jatuh hati dengan Hazif, yang pada ketika itu hanya seorang kerani biasa berkelulusan sekolah menengah. Marni faham, bukan ayahnya sengaja mahu menentang. Orang tua itu bimbang Hazif tidak akan dapat membahagiakan Marni, anaknya yang cuma seorang itu, dengan gaji Hazif sebagai kerani. Tetapi Marni sudah nekad. Dia tahu Hazif bukan pemuda sebarangan. Dia punya cita-cita dan matlamat hidup yang tinggi. Buktinya, Hazif sanggup menghadiri kelas malam untuk mengambil Diploma. Dan yang paling penting,Hazif menyintainya sepenuh hati.

Perlahan Marni mula memujuk ayahnya. Ternyata ayahnya mengalah juga akhirnya. Dan dengan restu orang-tuanya, Marni diijab kabulkan dengan Hazif dalam majlis yang penuh ceria.
"Assalamualaikum......", kedengaran suara memberi salam. Marni tersentak.
"Abang!Walaikumsalam...", senyumnya melebar melihat
Hazif di belakangnya.Tangan suaminya dicium dengan penuh kasih sayang. Sebuah ciuman singgah di dahi Marni.
"Terperanjat Mar!Bila abang masuk? Mar tak dengar bunyi pintu dibuka pun?"
"Saje aje. Nak suprisekan Mar!", Hazif membelai lembut rambut isterinya.
Bau wangi singgah dihidung Marni. Rasanya baunya lain benar dengan minyak wangi yang selalu di pakai Hazif. Mungkin Hazif beli "perfume" yang baru dari Penang , fikir Marni.
"Eh! Kata abang berangkat pagi ni, takkan baru pukul tiga abang dah sampai JB? Abang naik apa?"
"By air...", ringkas jawapan Hazif.
"Habis kereta abang?"
"Pada Salleh...", jawab Hazif.

"Oh patutlah..", Marni hanya menganggukkan kepala. Dia kenal benar pada Salleh, salah seorang rakan kongsi suaminya. Masa bertolak kelmarin pun, Salleh menumpang kereta Hazif. Sementara Amran, rakan kongsi suaminya yang satu lagi itu, menumpangkan Mizi, rakan kongsi mereka yang ke empat.
"Hah!Amran tak ikut abang balik ke? Selalunya kalau balik outstation, dia balik sini. Cari makan dulu....", tanya Marni.
Dia sememangnya sudah masak dengan perangai Amran, rakan baik suaminya itu yang masih membujang.
"Nanti dia datang.......", ujar Hazif.
"Mana budak-budak Mar...?", tanya Hazif.
" Ada dalam bilik..tidur. Kepenatanlah tu....main basikal satu pagi."
"Basikal?", tanya Hazif.
"Hah ah. Ayah bilakan mereka basikal baru. Tu yang sibuk main tu..", jawab Marni sambil meletakkan milo ais kegemaran Hazif didepannya.
"Abang laparlah..belum makan. Mar masak apa?"
"Ah.... Mar masak lauk favourite abanglah...",senyuman Marni melerek.
"Kari Kapitan?", teka Hazif.
" Apa lagi......"
"Bagus jugak tu...Mar siapkan makan. Abang nak tengok budak-budak tu sekejap. Rindu benar abang dengan dia orang...."
"Habis dengan mamanya tak rindu ke?", usik Marni.
"Tersangatlah rindu.....", jawab Hazif lalu mengucap dahi isterinya lagi.
Marni tersenyum melihat Hazif berlalu. Kasih-sayang yang sememangnya sudah berbunga di hatinya semakin mekar. Beruntung rasanya bersuamikan Hazif yang penyayang.
Hazif terlebih bersyukur mempunyai isteri yang bukan sahaja cantik tetapi pandai menjaga harga diri sebagai seorang isteri. Apatah lagi di saat ini mereka telah di kurniakan dua orang cahaya mata yang cerdik dan comel. Hazif merenung kedua-dua anaknya yang sedang nyenyak tidur. Di kucupnya pipi mereka bergantiannya. Airmatanya tiba-tiba mengalir. Apalah yang akan jadi pada mereka sekiranya sesuatu terjadi kepadanya? Itulah yang selalu Hazif fikirkan. Dia tahu, Marni seorang wanita yang cekal hatinya. Apa pun rintangan pasti Marni dapat mengatasinya. Namun, nalurinya sebagai seorang suami dan ayah yang bertanggung-jawab menjuruskan fikirannya ke arah persoalan yang sedemikian. 
Marni masuk ke bilik anak-anaknya perlahan-lahan. Sempat dia melihat Hazif menyeka airmata. Marni hairan. Tidak pernah selama ini dia melihat Hazif menangis selain selepas waktu mereka sudah siap diijab kabulkan dulu. Itupun kerana kesyukurannya yang tidak terhingga kerana berjaya juga menikahi Marni walaupun mendapat tentangan hebat dari ayah Marni.
"Bang... kenapa ni...?"
Hazif mengangkat muka, memandang Marni.
"Mar...kalau apa-apa jadi pada abang, Mar jagalah anak-anak kita baik-baik. Pastikanlah mereka mendapat ajaran agama yang secukupnya...", ujar Hazif, lembut.
"Eh....apa abang merepek ni..sudah..mari kita makan. Mar dah siapkan tu..."
"Mar janji dengan abang dulu....", rayu Hazif.
Marni merenung wajah suaminya. Apa pula yang tidak kena dengan Hazif hari ini. Tidak pernah seingatnya Hazif berangai pelik seperti ini.
"Yalah...Mar janji..", akhirnya Marni bersuara, tidak mahu memanjangkan teka-teki ini lagi.
"Mar...abang ada belikan Mar sesuatu....", ujar Hazif sambil menyeluk pokek seluarnya.
"Eh......gelang zamrud....", senyum Marni tatkala melihat seutas gelang tangan zamrud yang berkilauan.
"Mar ingatkan gelang ni tak?". Gembira benar hati Hazif melihat keriangan di wajah Marni.
"Ingat?", Marni mengerutkan dahi. Sebentar kemudian dia mengeleng. Memang dia tidak ingat langsung pada gelang itu.
"Masa kita pergi honeymoon di Penang dulu. Mar suka sangat tengok gelang tu. Masa tu, abang tak ada duit nak belikan Mar. Tapi abang janji pada diri abang, satu hari, abang akan belikan juga gelang tu untuk Mar. Kebetulan kelmarin, masa jalan dengan Amran, abang terpandang gelang tu. Tulah yang abang beli..."
Terpegun Marni mendengar cerita Hazif. Sungguh tidak disangka,setelah sekian lama, Hazif masih ingatkan gelang zamrud itu sedangkan dia sendiri tidak pernah mengingati gelang itu apatah lagi berangan untuk memilikinya. Kasih-sayang Hazif selama ini sudah cukup buatnya.
"Terimakasih bang....", Marni memeluk suaminya.
"Happy seventh anniversary sayang....I love you...", bisik Hazif ke telinga Marni.
"I love you too..", balas Marni. Air jernih mula tergenang di anak matanya.
Dalam kesyaduan itu, kedengaran bell pintu dipicit orang.
"Amran agaknya tu....", bisik Hazif.
"Tak pa. Biar Mar yang buka pintu...", Marni bangun melepaskan pelukannya.
"Mar....",Hazif menyambar tangan Marni.
"I love you...very very much.....", Hazif mengucup tangan Marni, penuh kasih.
"Me too..," jawab Marni pendek. Gelang zamrud dimasukkan ke poket bajunya.
Sebaiknya pintu terbuka, menyongol wajah Amran dengan rambut yang kusut masai.
"Hai..Am. Apa kena dengan kamu? Selalunya "smart" memanjang. Hari ni lain macam aje?", usik Marni.
Amran hanya terseyum tawar. Dia masuk tanpa dijemput dan melebuhkan punggungnya di sofa.
"Mar...can you please sit down..", pinta Amran.
Marni mengerut dahi. Apa kena dengan si Amran ni agaknya?, detik hatinya.
"Please...I have something very important to tell you...", pinta Amran lagi.
Marni semakin hairan. Tetapi dia duduk juga seperti mana yang dipinta. Amran menunduk. Tidak tahu begaimana untuk memulakan perbualannya.
"Mar...apa pun yang Am nak sampaikan ni, Am nak Mar sabar dan bertawakal. Terimalah dengan hati yang tenang...", perlahan ayat yang keluar dari mulut Amran.
"Apa yang you merepek ni Am?". Teka-teki terus bermain di benak Marni.
"Mar.......Hazif....Hazif kemalangan. Dia tak dapat di selamatkan Mar...", tersekat-sekat kekata itu keluar dari mulut Amran.
Marni tertawa kecil. Sandiwara apa pulak yang Amran lakonkan? Hazifkan ada di rumahnya tika dan saat ini.
"Apa ni Am...kalau nak bergurau pun biarlah bertempat...", balas Marni.
"I'm serious Mar.....Am yang saksikan sendiri.."
Marni terpegun. Mana mungkin Amran berkata benar sedangkan suaminya yang tercinta berada di rumahnya. Di bilik anak-anaknya.
"Am.....apa yang Am cakap ni...Hazifkan dah balik. Dia ada dekat bilik anak I. I baru berbual dengan dia..."
"Apa? Hazif dah balik?", terbeliak mata Amran. Sungguh dia tidak berbohong. Dia sendiri yang memangku kepala Hazif di saat kawan baiknya itu menghembuskannya nafas yang terakhir. Malah, dia sendiri melihat bagaimana Hazif disambar lori tanah ketika melintas jalan menuju ke keretanya di perhentian Macap tadi. Dan setelah jenazah Hazif dibawa ke hospital dengan diikuti Salleh dan Mizi, dia terus memecut menuju ke Johor Baru untuk ke rumah Hazif. Dia mahu menyampaikan berita buruk ini pada Marni sendiri. Dia tahu betapa wanita ini menyintai suaminya. Tadipun sebelum masuk ke rumah ini, dia telah menelefon Salleh untuk memastikan segala urusan membawa jenazah Hazif pulang berjalan dengan lancar. Mana mungkin Hazif pulang ke rumah?
"Am...you dengar tak apa Mar cakap? Hazif dah balik...", Marni mengejutkan Amran dari khayalannya.
"Mar...Am tak tahu apa nak cakap. Tapi percayalah, Am sendiri yang melihat kejadian itu. Hazif meninggal di pangkuan Am Mar..."
"Bohong...Hazif dah balik...Nanti biar Mar panggil dia....", Marni semakin binggung. Apa tujuan Amran menceritakan yang bukan-bukan padanya? Pantas dia menjenguk ke bilik anak-anaknya. Hazif tiada disitu. Ah! Tentu Hazif di bilik mereka. Dia menjenguk ke situ juga memanggil nama Hazif. Tiada jawapan. Dia berlari ke dapur pula. Mana tahu Hazif mungkin ke sana . Tiada juga. Akhirnya setelah penat mencari, Marni terduduk di ruang makan.
Di samping makanan yang belum terjamah. Mulutnya di tangkup dengan tangan kanannya. Apakah benar yang Amran sampaikan? Mimpikah dia?
Amran hanya memerhati gerak-geri Marni. Sungguh kesian benar dia melihat Marni ber lari ke sana-sini mencari Hazif yang dikatakan sudah pulang.
"Mar...arwahnya suruh Am sampaikan sesuatu...", Amran menghulurkan kotak berwarna merah. Marni hanya mampu memandang tanpa suara. Dia masih binggung. Namun kotak yang dihulurkan Amran disambut juga. Perlahan dia membuka kotak itu. Didalamnya terdapat sepasang subang zamrud.
Terlopong mulut Marni.
"Rasanya ada barang yang hilang dari kotak tu. Kelmarin masa arwah beli, Am pasti benar ada seutas gelang zamrud bersama subang tu...tapi puas Am cari, tak jumpa juga", sedih suara yang keluar dari mulut Amran.
Marni memandang Amran. Terkedu. Air jernih sudah deras dipipinya. Baru dia teringat akan gelang zamrud pemberian Hazif. Dikeluarkan gelang itu dari poket bajunya.
"Ini ke Am?", tanyanya perlahan.
Amran tersentak. Benar! Itulah yang dilihatnya dibeli Hazif malam kelmarin. Saat itu tidak putus-putus Hazif menyatakan kegembiraannya dapat membelikan gelang itu untuk Marni. Tapi macam mana pula benda itu boleh berada pada tangan Marni? Apakah benar cakap-cakap Marni bahawa Hazif sendiri yang pulang menghadiahkan gelang itu kepada Marni? Kalau benar, bagaimana? Yang nyata di bumi Allah ini tiada yang mustahil dengan izinNya.
Marni hanya mampu menangis. Dia memandang "kari-kapitan' yang belum tersentuh dan milo ais yang belum terjamah. Hidangan yang sepatutnya menyambut kepulangan suaminya, terbiar begitu sahaja. Rasanya saat ini seleranya juga sudah tertutup habis. Kalau benar Hazif sudah pergi sebagaimana kata Amran, siapa pula yang datang menghadiahkan gelang zamrud ini padanya? Sungguh sukar untuk Marni menerima kenyataan ini.
Dan ketika ruang rumahnya di penuhi dengan bacaan surah Yassin, Marni masih mengharap akan kepulangan Hazif, sambil memeluk kedua anaknya yang masih terlalu kecil untuk memahami segalanya. Hanya apabila jenazah Hazif tiba di rumah, barulah Marni yakin bahawa suaminya sudah pergi untuk selamanya. Yang tinggal kini hanya seutas gelang zamrud yang menjadi saksi segalanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...