Sunday, March 27, 2011

Kesukaan Saya!


Assalamualaikum
Hai. Korang ada hobby tak? Hobby atau benda yang paling suka buat dari dulu sampai sekarang?
Mesti ada kan?
Saya lah, dari kecil saya suka melukis. Bukan melukis pemandangan. Tak pandai lah, saya tak sekreatif mak saya. Saya suka lukis orang. Muka je pon suka. Memang lah tak lawa, tapi tetap suka.
Saya juga dari dulu suka explore computer. First2 ada computer kat rumah, tahun 2003 gitu kot, saya lah yang paling suka explore computer tu.

Bila ada problem je, semua orang tunding jari kat saya. Yela, mana tak nya, saya yang paling kerap duduk depan computer tu.

Saya tak tahu lah betul ke saya yang merosakkan computer tu atau computer tu dah memang banyak masalah. Haha. Hape2 je lah..

Untuk Projek Tahun Akhir (FYP), kami tidak dibenarkan menggunakan peta Google Earth. Jadi demi memenuhi kehendak penyelaras FYP, saya telah mengexplore software apa yang patut saya guna. Yela, my FYP menggunkan peta yang banyak. Perlu peta utk tunjukkan taburan burung2 laut.
Jadi, saya telah menjumpai software ArcGIS Explorer. 
Ah-ha. 
Bukan ArcGIS yang biasa ni, bukan yang lukis2 tu. Lain. Bukan yang budak2 BIOPEM belajar tu. Diorang pon tak tahu guna software ni. At first saya ada minta  Kak Mas untuk ajar software apa yang dia guna dulu. Dia cakap guna software SURFER. Dah try, tapi agak complicated. 

Peta yang telah dibuat bukan kosong tau, ada grid lagi. Grid tu saya buat sendiri tau. Seronok gila bila present (time progress dulu) hasil usaha sendiri. Ada lah juga 2 orang minta tolong buatkan peta gunaArcGIS tu, dah tolong pon, Ilmu Allah perlu dishare kan? Hehe..

Ok2, dah lari tajuk. Continue kepada tajuk asal entri ni.

Ha, semalam saya emosi sikit. Ada bengang dengan someone. Jadi untuk me-release-kan stress, saya telah melukis menggunakan software yang dari dulu lagi ada kat computer,software zaman purbakala, -PAINT-

Ya, saya memang suka melukis kat  PAINT, adik2 saya pon suka. Memang kegemaran diorang. Instead of lukis atas kertas lukisan, diorang lagi suka melukis kat PAINT. Entah ape2 ntah diorang tu.. Maju sangat lah tu konon.. haha.. maju-maju.. adik2 saya tu..

Ok, inilah hasil titik keringat saya melukis dengan menggunakan PAINT.. penat tau.. jangan kutuk. Kalau siapa kutuk kena bako. Haha...




-Sila kutuk kalau berani.LoL-



-Saya memerluka seseorang yang boleh buat saya senyum macam ni sekarang. *lesung pipit itu adalah benar.hehe*-



Diving equipments

Sekali lagi kami diving. Purpose? Just a recreational dive. Institut kami izinkan, apa lagi, grab the opportunity lah. Free kan, siapa tak nak. At first, kitorang plan nak pergi dive di Sepanggar, the corals there are much better than Jeti UMS ni. Tapi at the end, ramai pula tetiba cancel last minute. Haiya, jadi, kat Jeti jelah.
Tujuan utama entri ni adalah untuk cerita serba sedikit tentang diving.
Those are the equipments needed for diving

Tank with compressed air inside


BCD


Wet Suit


Regulators, Fin, Booties and Mask *oops, gambar mask takda*


Weight


Regulator sudah attach pada tank and tank sudah attach pada BCD. 


Saya dah mahir pasang benda ni. Yeay!



Mesti test!


Dah siap!


bertukar.. Berat oo.. tapi nanti dalam air tak da maknanya berat.



Regulator adalah untuk mengurangkan pressurized breathing gas to ambient pressure dan hantar ke penyelam. Regulator ada 4 parts,
1)      At the end of a hose is the mouthpiece you breathe through. The second stage reduces the intermediate pressure air to the exact pressure you need for breathing comfortably.
2)       This is just like the one you breathe from, but provides an easy way to share air in case you need to help your buddy. Sometimes the alternate second stage is built into the inflator on your BCD 
3)      Low pressure hose– These hoses supply air to your BCD (and dry suit if you’re using one) so you can inflate it to increase your buoyancy.
4)      SPG (Submersible Pressure Gauge) hose – Sends air to your SPG so you always know how much air you have left in your tank. 

BCD pula adalah macam jaket. Di belakang jaket tu kita sangkut tank kita. BCD ni juga digunakan untuk inflated and deflated. Deflated digunakan untuk kita turun ke bawah, kita perlu hilangkan semua udara dalam BCD in order to turun bawah. Bila sudah di bawah and nak naik atas, kita inflated lah. Mesti perlahan2. Ala, panjang pula kalau nak bagitahu kenapa. Google sendiri lah ye. Hehe..

Wet suit pula digunakan untuk mengelakkan kita mati kesejukkan dalam air. Haha.
Bukan lah mati.. Choi, choi. Air tu penebat haba yang baik. Sejuk woo dalam laut sana. Lagi dalam lagi sejuk lah kan. By the way, wet suit tu biasanya direka khas untuk kita timbul juga. Wet suit yang baik adalah wet suit yang bila kita letak dalam air, dia timbul. *erk, ad eke wet suit yang tak timbul kalau masih ok?*

About fin, booties and mask, semua pon tahu apa function nya. Booties tu kalau tak nak pakai ok juga, tapi kalau pakai fin macam saya punya tu, mesti lah kena pakai booties, kalau pakai fin yang sarung je, yang tu tak nak pakai pon tak pe, eh, eh, memang tak payah pakai.. mana muat dowh..

Weight pula untuk tambahkan berat. Semua orang adalah positive buoyancy tambah2 kita dah pakai wet suit, dah boleh inflate, so, sangat susah nak tenggelam kalau takda weight tu.  Tenggelam lah juga kalau tak pakai, tapi kalau setakat tenggelam kat permukaan, baik tak payah diving kan..
Kalau orang besar macam saya, biasa nya pakai 5-6 weights, kalau orang2 biasa, pakai ¾. tengok jenis wet suit juga, kalau tebal gila, lagi lah susah nak tenggelam. Kena pula pakai wet suit yang longgar, banyak air trapped inside the wet suit. Weight biasa disangkutkan pada belt, tapi saya pakai BCD yang dah ada poket untuk letak weight tu, jadi letak dalam sana je lah.

Ermph, nak bebel apa lagi eik.
Kalau nak cerita pasal diving ni, memang berjela2. Kelas kitorang masa ambil license divind dulu pond ah berjam2, jadi, kalau saya nak membebel kat sini confirm2 orang malas baca kan.. haha.. jadi, google sendiri lah, saya bagitahu yang basic je. Hehe..
Kalau ditanya apa seronoknya diving, saya akan cakap tak ada apa2 yang best selain diving. Tak kisahlah dasar laut tu tak da coral ke, tapi MasyaAllah, indah betul dunia dalam air tu.
Part yang paling cantik masa ambil license diving dulu, dasar dia pasir je, tapi airnya crystal clear *yelah, kalau dah kat sabah tu confirmlah crystal clear*, masa saya di dasar, saya pandang lah ke atas, MasyaAllah, indah betul. Time tu betul2 matahari kat atas. Straight ke bawah, cahaya matahari tu terbias kedalam air and my view adalah dari bawah air, perghhh, memang terbaik. Cantik sangat..

Ha, tu lah dia kalau dah ambil course Marine Science. Punyalah banyak pengalaman baru. Lain daripada yang lain. Mahsyuk beb! Boleh berlagak sikit *ops, takda niat, saja2 je*, orang lain boleh snorkelling je, kami? Diving lah, apa lagi.
Berenang? Apa barang, pro kami ni.
Haiz. Gonna end this course later, haih...



p/s: seronokl weh kalau tengah stress buat assignment pastu menulis entri. Demm cool.

Saturday, March 26, 2011

Saya Manusia Berperasaan




ok, saya memang se-cute ni bila merajuk.. Memang cute tau..




Memang. Memang saya seorang yang sensitif. Mudah je mengalirkan air mata.
Mudah terusik. Mudah terharu.
Tapi siapa peduli hati yang sedih ni kan?
Siapa peduli kalau saya merajuk kan?
Siapa je yang akan dengar pandangan saya, kritikan saya.
Memang mereka teguh dengan pendirian mereka, jadi salah ke kalau saya member pandangan saya pula?
Perlukan saya dihentam?
Perlukah saya dimarahi sehingga mereka pula yang merajuk dengan saya?
Saya tak boleh merajuk ke?
            “ah, lantaklah dia, merajuk konon.”
Bukan konon, memang betul2 merajuk.
Tak boleh ke sekali menjaga hati saya pula?



Tuesday, March 22, 2011

BMRI Night. Our Night!

Tarikh Keramat à18th March 2011ß
Wow! Seronok sangat malam ni. It was the best night ever! Whoa, macam apa je kan. Don’t worry, malam yang bersih dari arak wei.. lol..
Malam itu adalah malam makan malam (dinner) yang mana ia adalah annual event.
Accurately, ia adalah farewell dinner for the 3rd year students of BMRI.
Entah lah, kebelakangan ni, kami 1 kelas jadi makin rapat. Before ni, kami agak kurang rapat, masing2 dengan geng masing2. Haiya.
Masa di Sebatik dulu, kitorang dah rapat, malam dinner ni pula, jadi bertambah rapat.
Actually, kami tak secara seluruhnya dalam dinner tu, tapi kami buat hal kami sendiri (for 3rd year mariner je).. Snap sana sini.. haha.. memang sangat enjoyed!
Masa persembahan kami(persembahan yg sama macam di Sebatik), kami enjoy habis-habisan, bila persembahan tarian melayu menari, kami yg kat bawah pentas pon joget sama2.. Wow!!! Happy sangat wei!!!
Buat dua orang lecturers yang bakal menamatkan pengajaran di UMS, Dr Than Aung and Dr.Saifullah Arifin Jaaman (my beloved supervisor for my FYP), diorang berdua tak duduk meja VIP pon, mereka join meja student2 3rd year mariner.
Mekasih Dr.Than, Dr.Saiful. We love you both!! Gonna miss you after end this course.. Huwaaa....
Hubungan kami 1 kelas jadi makin-makin-makin rapat. Sangat rapat. Bila berkumpul, asyik ketawa je. Kami ketawa bersama-sama, main teka-teki sama-sama, kalau tak dapat jawab, ‘campak’ orang tu sama-sama, atau ‘campak’ pemberi teka-teki sama2. Lol~
Gonna miss u guys..
Alamak, rasa macam nak nangis pulak. Sob, sob.. *sabar opie, sabar*
Guys, kita berusaha habis-habisan for our final sem in UMS as mariner.. Lets do our best!!
Please, please, keep our memories in UMS..
Please, please, keep in touch after out from UMS.

Ivy and Me *with D.I.Y french manicure--me lah, not her*


Kiay and Me


Kecoh!


Oh no! Mong hang, are u going to kill Jiun Yann? No-no!


Yar Jiun Yann, u should kill her. Jaiyo!
*parang plastik bah tu*


LoL~ it is us again!


Ivy (left), patricia (Right) and me---Before our dance performances. Syiok loh~


Fang Sing and me... *D.I.Y french manicure mesti tunjuk.mesti*


Our last performance. Medley yang diketuai oleh Haikal and Fangsing, dgn guitarist Elron.


Ops, tergedix sikit. *silalah lempang*


At the end of our dance performance, we all invit our lecturers together dance with us. tarian Sumazau. ala, sanang punya tarian bah tu.. *tapi tetap cacat juga menari*



Sexy back kah? 



Lady Haha and Lady Shasha?





Us again~




Last but not least, ni saya ada cite sikit kawan2 yang post kat Group Mariner Batch 08/09 or at their status:


  • “hey hey hey!!! u all rock the BMRI night just now. it wil be the most memorable night besides the one we had in Sebatik Island. I will keep all ur smiles in my heart and never NEVER delete them. Thanks for the last memories coursemates!” (Olivia, 2011)


  • “akhirnya sempurna..kita akan tinggalkan ums sebagai seorang legend..”(Haikal, 2011)


  • “Mariners~ Yeay!! It was an awesome nite!!! Lets spend more time together for de remaining time.. I'm so gonna miss u guys!!! Thanks for being the wingless angels to me these 3 years. GBU~ (sia lupa ba mau cakap tadi time kana tanya) ba kecepatan keuploadn kegambaran~ kemauan ketinguan kedanan kekomenan~”(Ivy, 2011).



p/s: BMRI=Borneo Marine Research Institute. An institute that has 2 courses in UMS, Marine Science and Aquaculture. Both courses are from School of Science and Technology of UMS.. (yar, we in UMS use SCHOOL not FACULTY. Lol. Macam zaman2 sekolah kan)
All the pictures were stolen from Fb kawan1.. hehe.. halal kan? Sudah kena tag, ok lah tu kan.. Olivia cakap tiapayah watermark, kalau bukan gmbar kita sendiri.. XD

More Photos of Sebatik Trip

Hari tu saya ada buat entri tentang trip kami satu kelas ke Pulau Sebatik untuk menjalankan amali subjek Marine Mammals and at the same time buat Bakti Siswa. Boleh baca entri tu di sini..

Sekarang barulah saya ada masa untuk upload gambar2nya...

Hehe.. so, sit back and relax k..  


We'r 3rd year mariner batch 08/09 of UMS!



banyakknya beg.



Lalalala.. Kami special case.kitorang duduk depan, korang duduk belakang lori k. Duduk diam2 sana*slang sabah sudah*



Uina, sempat lagi posing, pigi susun barang2 sana.



This is our adopted mama.. mama Zaharah. abah kerja, jd xdatang majlis perasmian.



Lepas sukaneka.


Amali bermula pada hari ke3. Cepat, perthatikan Dolphin!!!



Kem motivasi SMK Wallace bay





Bukti saya menjadi MC


Dengan Abah




 Burbye Sebatik!

p/s: kerja masih byk, ada masa lagi update bloh. gila ah~

Sunday, March 20, 2011

Jom Bersihkan Muka!

Most people just use egg as mask, but my mask berbeza sikit. I’m using tissue as well.
Act. saya dapat tahu cara ni daripada kakak sulong saya, dah lama dah, since 2004 i think. Lebih kurang macam tu lah.

Disebabkan dulu tak da blog, jadi macam mana lah saya nak share kan. Nak dijadikan cerita mask ni saya dah applied pada kawan2 saya. Ramai juga lah.

Tapi tiada siapa yang boleh lawan mask saya. Saya paling banyak white head yang tercabut dari muka.
Saya tahu, bagi sesiapa yang tak pernah tahu mask yang guna tissue + putih telur, mesti tertanya-tanya, apa function tissue tu kan.

Kalau buat mask yang hanya menggunakan telur, after telur tu dah kering, anda akan terus cabut kan, tak lah Nampak sangat apa yang dah tertanggal dari muka anda tu kan.
Em, macam mana nak explain ni, susah lah pula..

Ok, ok, pendek cerita, kalau guna tissue, tissue tu akan membantu mengetatkan lagi telur tu di muka, jadi bila dia kering, time kita cabut tu, ia akan lebih ketat dan menyebabkan lebih banyak kotoran tertarik sekali esp white + black head yang degil tu. Ish, faham tak? Ala, buat2 fahamlah.

Bonus untuk kulit muka macam saya ni, yang mempunyai liang pori2 agak besar, so lagi mudah segala kotoran yang ada dalam liang pori2 itu untuk keluar.

Dan, part yang paling syok adalah part tengok kotoran yang keluar dari muka kita dan melekat kat tissue tu. Kalau kulit saya ni, dah macam rumput dah kat tissue tu, tercacak-cacak. Punya lah seronok tengok begitu banyak white head yang menyumbati liang pori2 saya selama ni keluar.

Ok, aksi2 dibawah ni adalah cara2 pemakai mask telur yang saya explained kat atas ni.


Memerlukan tissue, potong panjang2 macam ni.


Biasanya tissue akan ada 2 lapis, jadi pisahkan, jadikan ia selapis.


Ambil putih telur sahaja ok.. *cr untuk Niza sebab tolong pisahkan kuning telur dengan putih telur*.



1st step, wapkan muka. Rules of thumbs! Bila liang pori2 dah terbuka, lebih mudah untuk kotoran di muka untuk dikeluarkan.


aNak guna brush boleh, nak guna your jari jemari anda pon boleh. for me, guna brush lagi senang, kalau guna jari, tissue tu suka sangat melekat kat jari, then terkoyak.Menci.Geram. =P



2nd step, lepas sudah wap, terus sapu putih telur seluruh muka, tebal2 sikit kat bahagian yang paling banyak white head@black head.(hidung) 
3rd step, terus letak tissue helai demi helai. In between the layers, mesti top upkan dengan white egg. Biasanya saya akan buat 3layers sahaja, tap bahagian yang banyak white@ black head, saya buat 4 layers. *Lebih ketat*


Then, tunggu dia kering. Haa, time ni, nak letak timun kat mata boleh juga, tapi buat orang yang assignment berlambak macam saya ni, saya buat kerjalah. Hehe..


Bila sudah kering bolehlah tanggalkan mask tu. Tanggalkan dari bawah ke atas ok. Kalau tak nak kedut cepat...hehe...



Cuci muka dengan air macam biasa and akhir sekali, basuh dengan air sejuk. MUST! Untuk tutup semula liang pori2 kita yang sudah terbuka tadi *masa kita wapkan muka*

Amaran keras:
  • Ia tidak menghilangkan jerawat!
  • Ia menyebabkan muka akan agak berminyak sebab liang pori2 kita tak tersumbat lagi and minyak muka kita lebih bebas terkeluar, BEBAS! Lol~ you know what i mean.
  • Jangan buat lebih dari sekali dalam seminggu, erk, sebab apa ya, susah lah nak explain. ask Mr.Google yourself lah..=P




Lepas dah buat mask ni, jangan pula perasan nak dapat flawless skin diorang ni. LoL~

Song Hye Kyo


Lee Hyori!


Erk, sekadar gambar hiasan. LoL~


p/s: siapa tak faham boleh utarakan soalan di bahagian comment ya.. (*^_^*) peace!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...