Sunday, March 27, 2011

Diving equipments

Sekali lagi kami diving. Purpose? Just a recreational dive. Institut kami izinkan, apa lagi, grab the opportunity lah. Free kan, siapa tak nak. At first, kitorang plan nak pergi dive di Sepanggar, the corals there are much better than Jeti UMS ni. Tapi at the end, ramai pula tetiba cancel last minute. Haiya, jadi, kat Jeti jelah.
Tujuan utama entri ni adalah untuk cerita serba sedikit tentang diving.
Those are the equipments needed for diving

Tank with compressed air inside


BCD


Wet Suit


Regulators, Fin, Booties and Mask *oops, gambar mask takda*


Weight


Regulator sudah attach pada tank and tank sudah attach pada BCD. 


Saya dah mahir pasang benda ni. Yeay!



Mesti test!


Dah siap!


bertukar.. Berat oo.. tapi nanti dalam air tak da maknanya berat.



Regulator adalah untuk mengurangkan pressurized breathing gas to ambient pressure dan hantar ke penyelam. Regulator ada 4 parts,
1)      At the end of a hose is the mouthpiece you breathe through. The second stage reduces the intermediate pressure air to the exact pressure you need for breathing comfortably.
2)       This is just like the one you breathe from, but provides an easy way to share air in case you need to help your buddy. Sometimes the alternate second stage is built into the inflator on your BCD 
3)      Low pressure hose– These hoses supply air to your BCD (and dry suit if you’re using one) so you can inflate it to increase your buoyancy.
4)      SPG (Submersible Pressure Gauge) hose – Sends air to your SPG so you always know how much air you have left in your tank. 

BCD pula adalah macam jaket. Di belakang jaket tu kita sangkut tank kita. BCD ni juga digunakan untuk inflated and deflated. Deflated digunakan untuk kita turun ke bawah, kita perlu hilangkan semua udara dalam BCD in order to turun bawah. Bila sudah di bawah and nak naik atas, kita inflated lah. Mesti perlahan2. Ala, panjang pula kalau nak bagitahu kenapa. Google sendiri lah ye. Hehe..

Wet suit pula digunakan untuk mengelakkan kita mati kesejukkan dalam air. Haha.
Bukan lah mati.. Choi, choi. Air tu penebat haba yang baik. Sejuk woo dalam laut sana. Lagi dalam lagi sejuk lah kan. By the way, wet suit tu biasanya direka khas untuk kita timbul juga. Wet suit yang baik adalah wet suit yang bila kita letak dalam air, dia timbul. *erk, ad eke wet suit yang tak timbul kalau masih ok?*

About fin, booties and mask, semua pon tahu apa function nya. Booties tu kalau tak nak pakai ok juga, tapi kalau pakai fin macam saya punya tu, mesti lah kena pakai booties, kalau pakai fin yang sarung je, yang tu tak nak pakai pon tak pe, eh, eh, memang tak payah pakai.. mana muat dowh..

Weight pula untuk tambahkan berat. Semua orang adalah positive buoyancy tambah2 kita dah pakai wet suit, dah boleh inflate, so, sangat susah nak tenggelam kalau takda weight tu.  Tenggelam lah juga kalau tak pakai, tapi kalau setakat tenggelam kat permukaan, baik tak payah diving kan..
Kalau orang besar macam saya, biasa nya pakai 5-6 weights, kalau orang2 biasa, pakai ¾. tengok jenis wet suit juga, kalau tebal gila, lagi lah susah nak tenggelam. Kena pula pakai wet suit yang longgar, banyak air trapped inside the wet suit. Weight biasa disangkutkan pada belt, tapi saya pakai BCD yang dah ada poket untuk letak weight tu, jadi letak dalam sana je lah.

Ermph, nak bebel apa lagi eik.
Kalau nak cerita pasal diving ni, memang berjela2. Kelas kitorang masa ambil license divind dulu pond ah berjam2, jadi, kalau saya nak membebel kat sini confirm2 orang malas baca kan.. haha.. jadi, google sendiri lah, saya bagitahu yang basic je. Hehe..
Kalau ditanya apa seronoknya diving, saya akan cakap tak ada apa2 yang best selain diving. Tak kisahlah dasar laut tu tak da coral ke, tapi MasyaAllah, indah betul dunia dalam air tu.
Part yang paling cantik masa ambil license diving dulu, dasar dia pasir je, tapi airnya crystal clear *yelah, kalau dah kat sabah tu confirmlah crystal clear*, masa saya di dasar, saya pandang lah ke atas, MasyaAllah, indah betul. Time tu betul2 matahari kat atas. Straight ke bawah, cahaya matahari tu terbias kedalam air and my view adalah dari bawah air, perghhh, memang terbaik. Cantik sangat..

Ha, tu lah dia kalau dah ambil course Marine Science. Punyalah banyak pengalaman baru. Lain daripada yang lain. Mahsyuk beb! Boleh berlagak sikit *ops, takda niat, saja2 je*, orang lain boleh snorkelling je, kami? Diving lah, apa lagi.
Berenang? Apa barang, pro kami ni.
Haiz. Gonna end this course later, haih...



p/s: seronokl weh kalau tengah stress buat assignment pastu menulis entri. Demm cool.

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...