Friday, March 19, 2010

pEniNg2 LaLaT

SeSuNgGuHnYa BETA HamPiR mEnjAdi LaLAt..
DeK KeRaNa BeRtiMbuNnYa AssignMenT~~~


*cUmiL gAk LaLaT nieh*peace no war*
p/s:beta adalh KUTUrunan raja~

pEniNg2 LaLaT

aKu hAmPir mEnJadi LalaT..
sBb~~
aK da PeniNg2 LaLaT..

KeRaNa aSsG yAng BERTIMBUN..
act xla bertimbun sgt, tp ISI KANDUNGAN  yg sgt membuat ku BINGUNG~~~

senang je nk uBat kn Pening nieh~
tgk2 pic2 happening family~
cOntOh2nYe adalah spt berikot:-------


Wednesday, March 17, 2010

PROMOTE SUSTAINABLE CONSUMPTION=MEMBAZIR DALAM ISLAM??

Bismillah~


huh~
TIRED.. byk tOl assg. byk2 assg pon, sempat ag update akunye blog ni. bukan pe, longgar2kan sendi jap.act tgh riso gle ni. riso pasai assg dr.M.aduh ai... pelik la,da 3 presentation pon, tiap2 presentation, de aje komen Dr.M.. tiap kali beliaou komen, tiap kali tula rase info xckup tok present 23hb march nti..


ermph~xkesahla.. im trying my best~~


nak ckp pasal presentation mggu lepas, pasai PROMOTE SUSTAINABLE CONSUMPTION..sume pasal penggunaan resorces2 dgn jimat..haaaa, nak ulas pasal jimat ni la...


Mak & Ayah aku pernah cakap, dalam hidup ni, pusing mane2 pon, mesti de kaitan dgn islam, bahkan agama ISLAM byk membincangkan pasal sains dr duluuuuuuuuu lg.. dlm al-quran, lengkap segalanya, sc, maths, ilmu psiko, mcm2 lg..


>>>MEMBAZIR<<<
Didalam Al Quran dikatakan ' ORANG YANG  MEMBAZIR Tuhan mengatakan mereka-mereka itu adalah KAWAN-KAWAN SYAITAN '.


pembaziran boleh dibahagikan kepada tiga kategori :
1 . Pembaziran harta
2 . Pembaziran masa
3 . Pembaziran tenaga
Ketiga-tiga jenis pembaziran ini boleh berlaku tanpa disedari disebabkan kelalaian kerana terlalu ghairah mengejar cita-cita atau terlalu lemah dalam mengurus atau mentadbir sumber yang ada seperti masa dan tenaga .
Ibnu Alqayum Al-Jauziah mengatakan terdapat sambilan bentuk pembaziran yang sering dilakukan oleh manusia antaranya :
1. Pembaziran ilmu pengetahuan : iaitu membazir jika tidak diamalkan pada jalan kebaikan
2. Pembaziran amalan : iaitu membazir jika tidak dilakukan dengan hati yang ikhlas
3. Pembaziran kekayaan : iaitu membazir jika dibelanjakan pada perkara yang tidak bermanfaat
dan tidak diredhai Allah s.w.t.(pembaziran kekayaan=hasil bumi)
4. Pembaziran hati : iaitu membazir jika kosong dari kasih kepada Allah s.w.t.
5. Pembaziran tubuh badan : iaitu membazir jika tidak digunakan untuk beribadah kepada Allah
s.w.t.
6. Pembaziran cinta : iaitu membazir jika dicurahkan kepada selain Allah atau melebihi cinta
kepada-Nya .
7. Pembaziran masa : iaitu membazir jika tidak diurus dengan sebaiknya .
8. Pembaziran akal: iaitu membazir jika tidak memikirkan sesuatu yang bermakna kepada
Agama .
9. Pembaziran zikir : iaitu membazir jika tidak memberi kesan kepada hati .


Firman Allah dalam surah Al-Isra’ ayat 26 : ” Dan berikanlah kepada kerabatmu, dan orang-orang miskin serta orang musafir akan haknya masing-masing dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan boros dan melampau-lampau ” .




haaaa, ape yg aku nak conclude kat cni adalh, berdasarkan presentation grup si Anis mgu lepas, klo kte mengguna lebih sumber2 yang kte de skrg, mestlilah semua sumber2 itu habis kn? dlm presentation tu, diorang ckp, org2 yg membzir tu biasenye xeducated, n mesti buat byk awareness prog tok eductaed diorang, tp masih ade segilintir yg educated pon, tetap membazir sumber2 bumi kite, org2 gni la dikatakan geng syaitan.pastu plak, dlm presentatio  tu, diorang ade state akibat2 klo kte terlebih consume, byk akibat yg bakal menimpa..jd, segala yg Allah dah bg amaran dlm Quran tu, mesti ade hikmahnye, (memang ade pon).. Allah suda bg amaran awal2 lg, kte sbg hambanya saje yang lalai~


make, sekarang ni, marilah same2 kte menggunakan ape2 disekliling kte dgn cermat dan jimat agar our future generation pon dpt same2 merasanye kelak~

Monday, March 15, 2010

SALAM MAULIDUR RASUL 1431 H


SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 2010/1431 PERINGKAT UMS



assalamualaikum~
aCt aku jaRang nK uPdaTe blOg aku nEh..tu yG tiMe Maulidur Rasul aku xdapat nak mengucPKn SLAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL kepada muslimin dan muslimat..tp raSe lOm tErLambaT nk uCapkan~

hOhO..wah, ni bAru balik dr smbutan MAULIDUR RASUL peringkat UMS..seronok join perarakn maulidur rasul.. even just berarak dr SKTM ke DC je.. compare ngan tahun lepas, dr MASJID UMS ke DC...seronok~
-->dpt beramai BERSELAWAT keatas Nabi MuHamMaD s.a.w
-->dPt kEnalaN baRu
-->dan YanG paLiNg pEnTinG, Kolej Kediaman AB JUARA KOTINJEN TERBAIK bg kategori pelajar....TAHNIAH!!!!

~~SEMOGA DPT MENJADI KENANGAN DAN SUMBER KEKUATAN UNTUK MENERUSKAN PERJUANGAN RASULULLAH SAW ~~



p/s:jgn pada sambutan maulidur rasul je berselawat, berselawat la tiap detik jantung kite~

Tuesday, March 9, 2010

~AYAH dan IBU~




Mak, ayah.. saya pasti semua orang ade mak dan ayah masing, cume yg membezakan kita sama ada masih adakah mereka dimuka bumi ini..

ALHAMDULILLAH
mak dan ayah saya masih ada.. saya bersyukur setiap hari sebab Allah swt masih memanjangkan umur kedua ibubapa saya.. Setiap kali selepas solat, saya sentiasa berdoa..

>>Panjangkanlah umur kedua ibubapa saya
>>Ampunkanlah dosa kedua ibubapa saya
>>Kasihini lah mereka spt mana mereka mengasihini saya dari kecil hingga sekarang
>>Tabahkan lah hati mereka dalam mengharungi liku-liku hidup
>>Berkatilah hidup mereka, sihat kanlah mereka, jauhkanlah mereka dari bala bencana...

Tiap kali saya berdoa begini, saya pasti akan menangis.. takutnye klo satu hari nanti mereka sudah tiada lagi... Tidak, xtau mcmane nak teruskan hidup.. Nauzubillah.. sekarang saya masih belajar dan belum bekerja, saya takut xdapat berbakti pada mereka.. saya belajar di Sabah, jauh dari rumah, tiada apa yang mampu saya buat melainkan tiap2 hari berdoa untuk mereka..

Rassulullah SAW pernah bersabda :

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada )"--nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...


Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja.


Pernah sekali mak dan ayah sy menangis disebabkan akak saya.. Saya tak boleh cakap apa2 pasal perkara ni.. entahla.. saya tak boleh nak salahkan akak saya 100%. Dari apa yang akak saya buat, saya akan mengambil ikhtibar dan pengajaran..

Saya Sayang Mak n Ayah Saya.. Saya Sayang Family Saya~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...