Wednesday, February 20, 2013

Sebab Jerawat Tumbuh Di Bahagian Tertentu

Assalamualaikum!

Inilah antara sebab-sebab kenapa jerawat kat muka lebih tertumpu di bahagian-bahagian tertentu muka kita. Ditekankan disini, antara sebab-sebab sahaja.



sumber
Terimakasih sudi baca! (:

Pembunuh diri dalam diam.

Assalamualaikum!

Dua hari lepas keluarga kami dikejutkan dengan berita kematian. Anak kepada kawan mak dan ayah meninggal. Dia juga senior adik kat sekolah menengah dahulu.


Muda lagi. Baru 20 tahun. Baru berkahwin, hujung bulan 12 lepas. Khemah kenduri kahwin pun belum buka lagi. Inai kat jari apatah lagi. Sayu je bila teringat.

Yang tak disangka dia meninggal disebabkan sakit jantung. Terkejut kami. Family dia jugak terkejut. Mana tak nya, sihat je sebelum ni, baru juga buat Medical check up untuk masuk Uni, time medical check up memang tak da masalah. Tiba-tiba sakit jantung, pergi hospital, terus masuk ICU, tapi malangnya Doktor tak dapat buat apa-apa lagi.


Memang betul hidup mati kita ditangan Allah. Cuma apa yang saya nak sampaikan, walaupun kita rasa hidup kita sihat, tapi tanpa sedar kita, permakanan ataupun gaya hidup kita dalam diam membunuh kita.


Mungkin ada orang diluar sana, gemar berjogging dan mempunyai berat badan yang ideal, tapi kurang minum air, kerap makan makanan di restoran, suka makan fast food or maggie, tanpa sedar risiko untuk penyakit berbahaya turut ada. Makan kat kedai mamak ke, memang sedap, bayangkan lah, entah berapa byk perasa tiruan dia pakai, kicap2 kat restoran tu, igt tak banyak ke perasa tambahan? Aduh!
Saya sendiri dalam proses dapatkan berat badan yang ideal and cuba mengamalkan gaya hidup sihat..


Semoga kita sentiasa ingat Mati Itu Pasti, Hidup Itu InshaAllah..


Terimakasih sudi baca! (:

Sunday, February 17, 2013

'Journey' to Tanjung Bidara.

Assalamualaikum!

Alkisahnya. Orang nak pergi mandi manda di pantai, kita pon nak. Haha. Kawan yang ajak pergi pantai. Kat Tanjung Bidara je, belum cukup budget nak pergi Pulau2 yang cantik2 tu.. Rancang pergi bertiga, last-last pergi berdua. Minah sorang lagi tu last minute cancellation. *seriusly i hat last minute cancellation, bikin #sentap!*

Keropok dah siap goreng malam sebelumnya, mana tak nya, pagi sabtu tu gua kerja beb! *saturday half day keh!* So, Sunquick Mango pon dah siap bancuh malamnya. Excited juga lah. Kawan pula bawa sandwich. Dah siap packing malam tu *macam jalan jauh je. Haha!*

Malam tu tidur dalam keadaan berangan-angan di lautan luas yang crystal clear airnya, sambil bagi ikan makan. *puihh, padahal nak pergi pantai tg.bidara, yang langsung tak crystal clear! LoL!*

Esoknya before habis kerja baru kawan tu mesej yang kawan lagi sorang tu terpaksa cancel. Ades! Jadi pergi berdua jela. Macam kureng syiok, so last minute ajak adik saya yang dua ketul tu ikut. Seronok kemain!

Dari rumah keTg.Bidara tidak berapa jauh, tidak juga berapa dekat. Suam suam kuku je. Heh? LoL!

Dah sampai sana dalam pukul 3ptg, angkut barang2 dari kereta, adik2 terus terjun laut, kawan pon turun laut. Baru beberapa minit tenggelamkan kaki, jenguk langit, pergh! Bakan hujan lebat ni..

Memang betul pon, lebih kurang 20 minti berendam, setitis demi setitis hujan turun. Sempat juga grab semua barang pergi ke kereta and pergi bilik salinan.

Saya pulak dah macam mak orang, dok tolong settle dua ketul adik saya. Haha. Mak muda keh! Hahaha..

Kawan lah agak sedih, beria-ria nak mandi manda, hujan plak. Tapi takpa, dapat merasa jugak. Dari kempunan kan. Dah salin semua, nak balik tu, syukur sebab hujan dah slow, sebab toilet ke kereta jauh gak, so dapat lah pergi ke kereta tanpa hujan melimpah2 ke ladang gandum. Haha..

Bekal yang kitorang bawa pon tak makan lagi, so singgah  lah Pantai Klebang, makan-makan sambil hirup udara laut *ayat konon gila*.. Borak punya borak, pukul 6 petang baru balik. Hehe..

Pantai Tg. Bidara*source*
Pantai Klebang*source*
.aku dan beliau.

moral of the story: Walaupun tak dapat mandi manda seseronok yang dirancang, dapat story mory dengan kawan pon ok gak!

Terimakasih sudi baca! (:

Lawak : Si Isteri Lewat Sebulan!

Assalamualaikum!

Kisah mengenai si isteri yang lewat sebulan dan diketahui oleh semua pekerja TNB,




Sepasang pengantin yang baru berkahwin 4 bulan. Pada suatu malam si isteri memeluk leher suami dengan nada manja seraya berkata :

Isteri : Ayang, period i dah lewat sebulan, tapi i tak boleh nak pastikan lagi sebab kita kena gi check kat doktor.

Si suami yang teramat gembira tu pun berpakat dengan isterinya untuk tidak memberitahu sesiapa pun tentang perkhabaran gembira ini sehingga ianya benar-benar pasti.

Pada suatu hari, pasangan ini di datangi oleh pegawai dari TNB kerana terdapat tunggakkan dalam pembayaran bill elektrik rumah mereka.

Pegawai TNB : Ini rumah En. Mahpus ker

Isteri : Iya, saya ni isterinya. Ada apa encik?

Pegawai TNB : Puan, ni dah sebulan lewat, saya dah tak boleh tunggu ni, nanti boss saya marah.

Isteri : APA??? Macam mana pulak encik tahu yg saya ni sebulan lewat???!!! *nada terkejut*

Pegawai TNB : Ala puan, ni kan zaman IT, semua tu ada dalam komputer dan kita boleh check Online. *dengan muka selamba*

Isteri : APAAA????Saya lewat sebulan pun awak semua boleh tahuuu???!*bertambah terkejut*

Pegawai TNB : *cuba mententeramkan keadaan*Relek puan, puan ni baru lewat sebulan, ada yg lagi teruk, lewat 5-6 bulan.

Isteri : Nanti saya bincang dengan suami saya.. *masih dalam keadaan terkejut beruk*


Keesokkan harinya, selepas si Mahphus ini di beritahu oleh isterinya, dia pun naik berang dan terus ambil cuti dan pergi ke TNB yang berdekatan.

Dengan tanpa menghiraukan pegawai-pegawai TNB yang ramai di situ, dia pun memekik

Mahphus : Apa korang ni, isteri saya sebulan lewat pun nak heboh2 ke dalam internet. Awak ni semua yg berkeluarga tak pernah lewat sebulan kerrrr????!! Bisness apa korang buat niii?? Nak kena saman kerr???!!

Lalu pegawai yg datang kerumah si Mahphus ni berdiri dan mententeramkan keadaan.
Pegawai TNB : Sabar encik, sabar encik. apa susah, kalau cik nak settlekan perkara ni, bayar je.

Kata-kata pegawai TNB tersebut membuatkan Mahphus bertamabah berang!

Mahphus : Apa nak bayar korang? Blah lahh.

Pegawai TNB : Kalau macam tu, Kita terpaksa potong encik punya......... *belum sempat menghabiskan ayat, Mahphus memotong*

Mahpus : Apa??? potong??? Habih tu isteri saya di rumah nak pakai apaaaaaa???

Pegawai TNB : Nampak gayanye, isteri encik kena pakai Lilin sahaja lah...


Dafuq? LoL!

untuk bacaan dewasa sahaja. rasanya  bawah umur tak faham kot. LoL!

>>sumber<<

Terimakasih sudi baca! (:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...