Thursday, January 27, 2011

Cerita Si Gelabah LAGI...



Another entry about si GELABAH..
Haha..
Wait,wait, the current time im typing this is 1.36 am. Cant sleep ma! Pejam2, pejam2, tercelik gak…
Hehe..
Ok2, Shafiyyah, berhenti mengarut, teruskan cerita..

Last Saturday, we went to a workshop, REAL GRADUATES TRAINING… kisahnya bermula lepas workshop tu yerk, OTW balik bilik…

Ketika dah nak smpai bilik.. Aku dgn roommate aku::
            “Shai, u brought our room’s key, did u?”
            “I think so, wait2, let me check first” *Alamak, knpa xda dlm beg ni?-sdg gelabah*
            “Izzah, I cant find my key la. I did put in my beg, but I cant find it” *sedang berpeluh cari kunci dlm beg.. Matai2,*
            “U did brought the key or not, nvm, u sleep outside tonite, and I’ll sleep in adah’s room.. Muahaha*ketawe kejam si izzah*”
            “No, no, no, I remember I did brought the key, but why I couldn’t find it”
Berpeluh2 dah ni cari kunci dlm beg, dah kosong dah beg, still cant find it.
            “Ala, macam mane ni izzah? L
Macam dah give up ni..
Tetiba rase nak check sms kat hp. I put my hp in my pocket, ofcourse la kan, where else should I put my hp kan, kan, kan.. Hehe..
Haha, cerita si gelabah dah nak abes dah ni, macam biasa la, hahahahhahahahahha…
The key is in my POCKET!!!! Haha… 

tadaa~


 Kenapa lah xcheck my pocket awal2 kan..
Si izzah dah geram, dah nak gigit aku.. gelabah je lebey aku ni, katanya, padahal dalam pocket sendiri.. haha…
Of course im worried, nanti nak tido mane kan, kan, kan… Haha..

Ok, end of story..
Klo cerita si gelabah ni, mesti ada penyelesaian!
Haha… sebab dia gelabah kan.. eh3, salah, sebab dia gelabah je lebih kan.. Haha..


ni key jugak, tp ini key kesayangan saya.. hehe


Friday, January 21, 2011

Freaky Road?

Jalan Raya. R.O.A.D. 
A brief introduction bagi entry ni.. Hehe..
Roads are typically smoothed, paved, or otherwise prepared to allow easy travel… All except the freaky ones! Freaky road aka dangerous road! Whoaa!
Xpasal2 xsampai kampong because of those freaky roads.
Klo jalan macam ni, macam kena ade additional license jerk, Kan, Kan, kan? License bawa kereta on freaky roads! Haha..
These pics of freaky roads i took from, uhuk,uhuk, from where huh? Lupa nak cite website tu, apa2 pon, I took it from 1 website la, bukan sumber atau ciptaan sendiri.. Hehe.. so, those pics not mine and if uols ada jumpa original website pics ni, haaa, itu la kot sumber aku.. Hehe..














My personal comment, ermph, actually, apa niat sbnr diorang creating these kind of roads huh? mcm nak tingkatkan kadar kematian je an, an, an. haha. btw, Malaysia bila lagi nak ada jalan macam ni?? Haha


WAITING FOR THE END (A thousand suns)-LINKIN PARK


Wuhuu.. Really love this song..
Yala2, no need la kutuk2 I kan..
Tau la lagu ni lagu lama an, an, an..
Tp syiok layan lagu ni..

To anyone yang belum pernah dgr lagu ni, uols patut try.
But, wuwuwu, the video's kind of disappointing. I just can't get the meaning..

*dispointed.dispointed*

Tp pe2 pon, mmg syiok la!!

Kat bawah ni ada lirik lagu ni..boleh la tekan button play sambil bace lirik bawah ni an.. hehe..
Enjoy!
Eh, wait3.. klo rasa instrumental Titanic tu menyibuk je sambil nak dgr lagu LP ni, feel free to push stop button kat bawah sekali tuh.. :)

This is not the end
This is not the beginning
Just a voice like a riot
Rocking every revision
But you listen to the tone
And the violent rhythm
Though the words sound steady
Something emptys within em

We say yeah

With fists flying up in the air
Like we’re holding onto something that’s invisible there
Cuz we’re living at the mercy of the pain and the fear
Until we dead it forget it
Let it all disappear

Waiting for the end to come
Wishing I had strenght to stand
This is not what I had planned
It’s out of my control

Flying at the speed of light
Thoughts were spinning in my head
So many things were left unsaid
It’s hard to let you go

I know what it takes to move on
I know how it feels to lie
All I wanna do is trade this life for something new
Holding on to what I haven’t got

Sitting in an empty room
Trying to forget the past
This was never meant to last
I wish it wasn’t so

I know what it takes to move on
I know how it feels to lie
All I wanna do is trade this life for something new
Holding on to what I haven’t got

What was left when that fire was gone
I thought it felt right but that right was wrong
All caught up in the eye of the storm
And trying to figure out what it’s like moving on

And I don’t even know what kind of things I said
My mouth kept moving and my mind went dead
Picking up those pieces now where to begin
The hardest part of ending is starting again

All I wanna do is trade this life for something new
Holding on to what I haven’t got

This is not the end
This is not the beginning
Just a voice like a riot
Rocking every revision
But you listen to the tone
And the violent rhythm
Though the words sound steady
Something emptys within em

We say yeah

With fists flying up in the air
Like we’re holding onto something that’s invisible there
Cuz we’re living at the mercy of the pain and the fear
Until we dead it forget it
Let it all disappear

Thursday, January 20, 2011

.Alkisah Budak Gelabah.




Haha. Slalu aku di cop cepat gelabah. Gelabah ker? Entahler….

Ni semalam punye cerita.. Lepas teman 1 kawan ni derma darah *aku xlepas nak derma darah..:’( *, balik la bilik..

Sampai2 bilik je, biasa la, roommate xpernah balik awal an, an, an.

Terus nak cari HP sebab td HP habes bateri.
Cari punya cari, selongkar punya selongkar beg yang kosong tu, XJUMPE!!

Alamak!! HP ilang.. macammane ni? Mcama mane???? How? How? How?!!

Terus g amek BB izah, on9, terus msj FB mak, bgtaw HP ilang.. Dah la pinjman lom masuk..

Gelabah gila.

Konon nak meredakan gelabh, terus la post kat FB via ‘MY Mood’..

Ade la 2, 3 org kengkawan yg komen, macamane boleh hilang la, suh sabar la..

Tgh2 on9 tu, ttbe rase haus..
‘Kat mane aku letak botol air td eik, ohh, kat poket sisi beg’
Pastu terus la nak g amek botol air tu yg kengkonon  kat poket sisi beg, Haha.. guess what?

Cepat la teka, ala, teka la…Haha..
Hp aku kat situ rupanya!! Wakaka.. Lawak, Lawak, Lawak..

Dah la buat kecoh an, an, an..

Time tu rasa macam nak hantuk2 kepala kat bantal *3SG*, nape la gelabah semacam & tak cari betol2..

Ok2, pengajaran kat sini, ehem3, jangan guna hp smpai bes bateri, nti leh la miscall klo xjumpe hp..

Haha…

Weird Laws in Various Countries




Assalamualaikum.
Got this funny things from here. Kelakar & pelik punya laws. Kat Malaysia we don’t have these kind of funny and weird laws. Haha. So, bila lagi?? :)
Because of America is a big country, America has a lot of weird laws. Below not just laws in America but also from others countries. Enjoy!




Amerika Syarikat

1. Arizona
a. Kerajaan negeri Arizona melarang para pemburu melakukan aktiviti memburu unta di Arizona.
b. Dilarang meniru gaya Paderi gereja tempatan.
c. Dilarang mengendarai kereta tanpa kasut.
d. Dilarang bermain domino di hari Ahad.
e. Dilarang memakai misai palsu di gereja.
f. Hukuman mati bagi sesiapapun yang menaburkan garam di atas rel kereta api.
g. Dilarang mengendarai kereta dengan mata tertutup.


2. Alaska

a. Dilarang mengambil gambar beruang yang sedang tidur.
b. Dilarang mengikat anjing peliharaan di atas kap / atap kereta.
c. Dilarang memberi minum bir pada rusa.
d. Dilarang berjalan-jalan sambil membawa busur dan anak panah.


3. Arkansas

a. Lelaki diizinkan memukul istrinya, tapi tidak boleh lebih dari 1 kali sebulan.
b. Dilarang memelihara buaya di dalam tab mandi.
c. Lelaki dan wanita yang saling menggoda di tengah jalan, akan dikenakan 30 hari penjara.
d. Dilarang membawa lembu berjalan-jalan di jalan utama setelah lewat jam 1 tengah hari di hari Ahad.


4. California

a. Binatang peliharaan dilarang dibiarkan melakukan sex di sekitar lokasi sekolah, taman, dan tempat ibadah.
b. Wanita dilarang memandu kereta mengenakan lingerie.
c. Pemandu dilarang memecut kereta di jalan.
d. Dilarang berbasikal di kolam renang.
e. Dilarang mengenakan kasut but koboi, kecuali Anda memelihara lembu sekurang-kurang 2 ekor.
f. Dilarang memelihara binatang berwarna hijau dan berbau busuk.
g. Dilarang bermain bowling di laluan pejalan kaki.


5. Colorado

a. Dilarang berdebat dengan polis, kecuali kendaraan ditahan olehnya.
b. Dilarang mendirikan bangunan di tengah jalan.


6. Connecticut

a. Dilarang mengendarai basikal dengan kecepatan lebih dari 90 km / jam.
b. Lelaki dilarang mencium istrinya di hari Ahad.
c. Kereta pemadam kebakaran (bomba) tidak diizinkan memecut lebih dari 40 km / jam, walau sedang menuju ke tempat kebakarang sekalipun.
d. Penata rias / kecantikan dilarang bersiul ataupun bernyanyi saat melayan pelanggan.


7. Florida

a. Denda akan diberikan pada wanita yang tertidur ketika rambutnya di-hair dryer, kecuali dia adalah pemilik salon.
b. Dilarang bernyanyi di depan orang awam sambil mengenakan pakaian renang.
c. Dilarang kentut di tempat awam setelah jam 6 petang.
d. Dilarang memecahkan pinggan dan gelas lebih dari 3 buah sehari.



8. New York

a. Dilarang menyapa orang sambil korek telinga.
b. Dilarang menggunakan selipar setelah lewat jam 10 malam.
c. Lelaki dilarang keluar dengan mengenakan jaket dan seluar yang tak sepadan.
d. Lelaki dilarang keluar rumah tanpa baju,(FYI : Ini adalah undang-undang tertua di New York kerana telah dikuatkuasakan sejak tahun 1900.)
e. Dilarang menghirup sup.
f. Dilarang makan sambil berenang di lautan.


9. Washington

a. Dilarang menyusui anak di tempat awam.
b. Dilarang menari dan minum di waktu bersamaan.



Israel

a. Dilarang memelihara babi di tanah Israel. Orang yang memelihara babi di tanah Israel akan ditembak mati.
b. Dilarang bising di hari Sabtu dan Ahad.
c. Dilarang naik basikal kecuali diizin.




Mexico


a. Wanita yang bekerja di pejabat kerajaan dilarang mengenakan mini skirt atau pakaian seksi yang dapat “memprovokasi” rakan kerja selama jam kerja. 
b. Dilarang memaki di tempat awam.



Itali

a. Lelaki yang mengenakan mini skirt di tempat awam dikenakan hukuman kurungan.
b. Memukul orang dengan tangan dikenakan hukuman penganiayaan. Tapi memukul orang dengan meja dan kerusi dapat dianggap membela diri.



United Kingdom
a. Dilarang menjual sayuran di hari Ahad (kecuali lobak).
b. Wanita dilarang makan coklat di tempat awam.
c. Mengambil barang yang dibuang, dapat diancam hukuman pengganas.



Singapura

a. Dilarang menjual gula2 getah di Singapura.
b. Dilarang berjalan dalam keadaan bogel.
c. Tidak flush jamban setelah buang air di toilet, dapat dikenakan denda.
d. Jika tertangkap meludah sebanyak 3 kali, diwajibkan membersihkan jalan di hari Ahad dengan tulisan di dada “I am a Litterer” (Saya seorang Peludah).
e. Dilarang kencing di dalam lift/elevator.



Australia

a. Kanak2 berusia di atas 18 tahun (dibawah 21) dilarang membeli rokok, tapi diizinkan merokok.
b. Dilarang mengangkat telefon pada deringan pertama.
c. Hanya petugas elektrik bertauliah yang boleh mengganti lampu rumah.
d. Dilarang mengenakan seluar dalam Hot Pink pada hari Ahad.



Thailand

a. Dilarang keluar rumah tanpa memakai seluar dalam.



Filipina

a. Kendaraan bernombor akhir 1 atau 2 tidak diizinkan beroperasi di hari isnin. Sedangkan angka 3 & 4 tidak boleh beroperasi di hari Selasa, 5 & 6 tidak boleh beroperasi di hari Rabu, 7 & 8 tidak boleh beroperasi di hari Kamis, 9 & 0 tidak boleh beroperasi di hari Jumat. Peraturan ini berlaku sejak pukul 07.00 pagi setiap harinya.



Switzerland

a. Dilarang berkebun pada hari Ahad.
b. Walau warga Swiss dilarang menjual, membeli, menyeludup dan memproduksi minuman beralkohol, tapi mereka diizinkan untuk mengambilnya (meminum).



Sweden

a. Dilarang mengecat rumah tanpa izin dari kerajaan dan harus menggunakan cat yang sudah mendapat izin dari kerajaan.



Korea Selatan

a. Polis wajib melaporkan jumlah wang rasuah yang mereka terima dari para pemandu yang mereka tahan.





p/s: Kat Israel tidak boleh bela babi, tp org israel laknatullah boleh memBABI kat negara org.. apekes?

Thursday, January 13, 2011

After a while huh?





Got this from AANS’ blog and nak share sbb syiok.. Lucu ni taw...J

SebelumTido:
6 minggu: Selamat Tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah… Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Masih lama lagi ke nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pilah gunung ledang sana!!!

Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang..
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..

Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???

Pulang Kerje:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih…
6 bulan : I’m BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah
6 tahun: Nih duit, U beli sendirilah apa yg U nak..

Telefon:
6 minggu: Baby, ada yang ingin berbual ngan U di telefon nih
6 bulan: Eh… Your call…
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH…. ANGKAT AAAAAHHH!!!

Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp…!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?

Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh
6 bulan: Hati-hati, nanti jatuh tuh.
6 tahun: Orang dah bilang berkali-2 pon tak paham!!

Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu
6 bulan: Lah… Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

Merancangkan Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler… Senang sikit tak perlu naik flight…
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-2 BOLE TAK..

Wallahualam....



Saturday, January 8, 2011

Sampling Si Olivia






Jan  5, 2011. Teman Olivia sampling. Siap Olivia terkejut saya nak ikut die. Olivia siap cakap,Bukan nye best pon sampling. Haha.

It’s fun, Olivia.. hehe

 And this provided me with the opportunity to do some birding *ayat xboleh blah kab*

Best la sbb dpt tgk burung2.

Dpt la tgk Pacific Reef Egret, Heron yang besar nye 60cm.

Ade juga dr Family Kedidi. Helang pon ade.

Hehe.

Tak Banyak sgt pon.

Unfortunately, no special camera, so gna shja la kamera Olivia. Ok juga. Dapat juga ambil gmbar. Wewewe.

While we sampling near UMS jeti, Ali and the geng nmpak Whale shark siot. Huhu. Unfotunately lagi, saya xnampak. Rugi. They even said that that shark is bigger than our UMS stenella’s boat. Whoa! Unbelievable isn’t it?

Percaya lah……

Don’t worry, whale shark filter feeder je, if we do swimming sblh die pon, and xkacau, it give no harm to us, k? Hehe..

I know la, before I’ve been chosen by my supervisor to do seabird as my FYP, he want me to do  about whale shark, so ada la study ckit2 kan.

Hehe.

So, if uols wish to see photos of us while sampling, buka shja la my fb k?*sape lah nak gk tu, perasan je*

And, here are some photos of bird & monyet that I took using Olivia’s water proof camera. *canggih,canggih*, and the photos already been cropped, so kurang kualiti ckit la, dah la ambil dr jauhhh kan, kan, kan…



 MuKa Kepadasan Monyet Pas Makan Mentos. Haha..

Rufous Night Heron 


Chinese Egret + Great Egret

Pacific Reef Egret


Cr untuk Olivia sbb sudi took me along! Muahx! Hehe..




Thursday, January 6, 2011

Lawak: Orang Gila Mengamuk!


Kisah mengenai mereka yang tinggal di kampung bernama Kampung Pinang 8 kerana kampung tu ada 8 pokok pinang. Apada. Ada satu orang gila yang sangat femes kat kampung tu bernama Stopa*memang name sbnar ni*
Stopa tinggal seorang diri setelah kedua ibubapanya meninggal dunia. Pondoknya terletak di hujung kampung. Ada org kata, Stopa ni mewarisi sifat gila dari bapanya.
Peristiwa tragis ini berlaku pada hari Jumaat.

Maka hendak dijadikan cerita, seperti hari2 jumaat yg lain, Stopa akan pergi ke masjid utk menunaikan solat jumaat. Sungguhpun dia ni gila, tapi dalam bab sembahyang dia tak pernah gila. Oleh itu korang semua, contohilah sikap Stopa ni, janganlah miss solat. Nnti kita lebih gila dari orang yang gila.

Setelah selesai solat, STopa pun macam biasa nak balik rumah dia. Puas dicarinya selipar buruk kesayangannya, tapi tak berjumpa jugak.

Benganglah si Ali ni sebab selipar dia dah kena curi. Dengan tergesa gesa Stopa masuk balik ke dalam masjid dan terus menuju ke microfon. Apalagi...dia pun buat pengumuman dengan suara yang ala ala ganas lagi brutal..
"Kepada sesiapa yg curik kasut aku, tolong pulang balik, kalau tak aku akan buat macam yg arwah bapak aku buat tahun lepas!!!!"


Maka takutlah orang kampung Pinang 18. Almaklumlah, orang giler ni kalau nak mengamuk punyalah dahsyat. Kalau tak guna parang, mesti tak thrill.

Tetiba datanglah seorang budak dengan wajah yg pucat lagi takut menjinjing selipar buruk Stopa.

Sambil tersengih2 budak tu berkata...

"Alaaa abang ni.. saya nak bergurau pun tak boleh.."


Stopa menjegilkan biji matanya tanda geram sesangat kat budak tu. Lintang-pukanglah budak tu lari. Setelah dapat selipar buruknya..Stopa pun bersiap2 utk meninggalkan masjid. Pak Imam yg dari tadi memerhatikan kelakuan Stopa cuba mendekatinya. Dengan rasa takut.. Pak Imam pun bertanya...

"Errrr...boleh aku tahu..apa yg arwah bapak ko buat bila dia tak dapat semuala selipar dia"

"Balik kaki ayam lah..."jawab Stopa dengan selamba kataknya.


p/s : Pendek kate, jgn la menconteng arang ke muka sendiri.. *eh3, ade kene mengene ke ni..aku pon dah jd mcm Ali, sot..hehe*




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...