Thursday, July 24, 2014

Cara Ketahui Kedudukan Koordinat GPS Anda | Cara Noob

Assalamualaikum!

Cara Ketahui Kedudukan Koordinat GPS Anda Menggunakan Handphone | Cara Noob

Okeh. Ni tutorial noob. Siapa noob tu? Saya lah. Saya memang malas nak download mana2 application untuk detect kedudukan koordinat GPS saya.

Macam mana saya boleh terdetik nak buat tutorial sebab saya memang semput habis bila cari rumah orang tak jumpa. Kena pulak bagi maps simple sangat. Maksud saya adalah majlis perkahwinan kawan2. Memang sebak habis lah bila hampir 2 jam round2 tak jumpa. Sandik la.. *upps, versi sabah*

Ada juga kawan2 yang sertakan sekali kedudukan koordinat  GPS. Punya senang jumpa. Betul-betul depan rumah. Hamekkaw. Sesat juga, jangan tanya kenapa kalau kena lempang. Hahaha.

Lagipun sekarang ni handphone masing-masing dah ada application untuk view direction contoh Google Maps atau WAZE. Kadang-kadang waze bukan dapat detect semua address kan? Hahaha.

Ok. tak nak story panjang sangat. Jom tengok tutorial..

Apa yang anda perlukan:

  • Facebook Messenger
  • Goggle Maps
  • Internet Connection *obviously.duhhh*


1. Turn on GPS (Seperti rajah dibawah*hamekkaw ayat paper fizik SPM*)

*Siapa tak tahu GPS kat hp tu apa, hantuk kepala kat buju katil cepat*

2. Buka Messenger Facebook anda & Turn on GPS kat Messenger tu. 
    Kalau Messenger korang kelihatan tak sama dengan saya, sila update cepat!
    Babab kang pakai zaman paleolitik punya apps.

*GPS di messenger seperti anak panah merah*

3. Then, cuba taip apa2 mesej kepada rakan kemudian klik pada mesej tersebut.

*Klik pada Testing seperti anak panah merah*

4. Bila dah klik tu sure akan keluar maps macam gambar di bawah ni: 

*Bila kita tab tu mesti akan keluar, klo tak kluar,
bermaksud korang tak on GPS di messenger
sebelum korang hantar mesej tu*

5. Step seterusnya, korang klik pada simbol seperti anak panah merah di bawah:

*Klik icon dalam bulatan merah tersebut*

6. Selepas klik dia pasti akan keluar option untuk membuka link tersebut(Seperti rajah dibawah)

*Pilih untuk buka guna Maps*

7. Akhir sekali, akan terbukalah google maps korang. Dan taadaaaa:

*Dalam bulatan merah itulah kedudukan koordinat GPS korang.
Saya blur kan sebab tak nak korang tahu
kedudukan GPS saya kan. Hikhik. Bajet retis.*

Kiranya lepas ni kalau ada kawan-kawan nak datang tempat yang mungkin alamatnya takda dalam WAZE or Google maps ni, boleh lah bagi kedudukan koordinat GPS korang. Sonang



**Amaran keras:1. Tutorial ni untuk orang yang mempunyai aplikasi yang 
tak berapa canggih dan noob macam aku. 
Hahaha. Yang berpapago or ada apa2 
aplikasi canggehh baq hang, 
duk diam2 k!
2. Tutorial ini digunakan di handphone di kala komputer tiada
didepan mata atau memang takda laptop langsung.



p/s:Nanti saya akan buat simple tutorial cara detect kedudukan koordinat GPS menggunakan komputer. Easy Peasy. 


Terimakasih sudi baca! (:

Sunday, July 6, 2014

Nukilan: Datuk Sharifah Aini Meninggal Dunia.

Assalamualaikum!

Pagi-pagi tadi sebelum sahur, terdengar berita memaklumkan Biduanita Negara, Datuk Sharifah Aini meninggal dunia, rasa agak terkejut & seolah-olah baru semalam tengok dia beliau di kaca tv.

Tujuan saya menulis ni bukan untuk meluahkan apa-apa perasaan terhadap arwah, tapi ingin share sedikit mengenai beliau, coretan daripada Sifu saya, Doktor Azizan Osman mengenai arwah:


Pagi-pagi tadi sebelum sahur, terdengar berita memaklumkan Biduanita Negara, Datuk Sharifah Aini meninggal dunia, rasa agak terkejut & seolah-olah baru semalam tengok dia beliau di kaca tv.

Tujuan saya menulis ni bukan untuk meluahkan apa-apa perasaan terhadap arwah, tapi ingin share sedikit mengenai beliau, coretan daripada Sifu saya, Doktor Azizan Osman mengenai arwah:

[Tangisan di bumi Madinah: Saya & Datuk Sharifah Aini]


Ya Allah tersentap jiwa saya sebentar tadi di bumi Madinah bila mendapat berita seorang yang saya kagumi, hormati dan panggil ummi iaitu Datuk Sharifah Aini telah kembali ke rahmatullah. Saya baru berkira-kira untuk menziarahi beliau bila kembali ke KL beberapa hari lagi nanti. 
Ummi yang saya kenali adalah bermula dengan rapat kira-kira 3 tahun lepas apabila beliau menghubungi pejabar saya untuk mengundang saya ke rumah beliau di Petaling Jaya. Saya jarang-jarang menerima undangan sesiapa sahaja disebabkan kekangan masa saya bersama keluarga tetapi saya terima undangan Ummi yang tidak pernah saya kenal rapat selain biasa menonton beliau di kaca TV atau mendengar di corong radio. Tapi arwah ayah saya memang peminat ummi. 

Saya menerima undangan makan malam di rumah ummi dan pertama kali bertemu serta bercakap dengan ummi, saya terus kagum dengan hajat dia yang sebenar. Selain ingin mengenali saya dan beliau memerhatikan apa yang saya lakukan sedikit sebanyak membangunkan ramai usahawan, ummi meminta pandangan saya tentang beberapa urusan perniagaan kerana beliau amat aktif mendapatkan dana untuk menyara lebih 2,500 anak yatim setiap bulan ketika itu (Sekarang harus lebih). 

Saya terkesima kerana biasanya orang berjumpa saya bertanya soalan bagaimana nak besarkan perniagaan atau ingin meningkatkan pelaburan wang mereka tetapi ini pertama kali seseorang berjumpa saya untuk bertanya bagaimana beliau boleh membina perniagaan atau dapatkan dana bagi terus menerus membantu menyara anak-anak yatim yang ditajanya. 

Pada ketika itu saya rasa kerdil sangat dan Alhamdulillah kami mula menjadi rapat selepas itu. 

Ummi seorang yang berfikiran besar, positif dan sentiasa tahu apa yang dia mahukan. Bagi saya, dia seorang yang seperti gunung yang menjadi penaung kepada ramai orang lain. Dia
bukan sekadar penyanyi biasa-biasa tetapi dia menggunakan bakatnya untuk mencapai impian yang lebih mulia dalam hidupnya. 

Ummi pernah diundang ke pentas seminar saya untuk meraikan hari ibu bersama para peserta saya dan bagi saya, ummi Datuk Sharifah Aini adalah seorang ibu yang sangat penyayang. 

Beberapa kali saya menziarahi beliau tahun ini di rumah beliau bersama isteri saya dan beliau kelihatan uzur. 

Tetapi beliau tidak putus mengaji setiap hari dan malam serta sentiasa khatam Al-Quran. Anda pasti terperanjat jika tahu betapa rajinnya ummi mengaji setiap hari. Beliau juga pernah dapat kami bawa untuk hadir majlis Mega Mawlid bersama Habib Syech di Stadium Shah Alam tahun lepas. 

Saya sentiasa berdoa ummi sihat semula untuk berkhidmat kepada ramai yang memerlukan tetapi ternyata pagi ini Allah swt memanggilnya kembali lebih awal. 

Saya rindu ummi dan dari kejauhan bumi Madinah ini, saya mendoakan ruh ummi bersemadi dengan tenang bersempena malam ramadhan yang mulia ini bersama ruh para solihin. 

Buat Alif anak ummi, ummi sentiasa tidak putus bercerita tentang Alif dan bangga dengan Alif. He loves you so much. 

Saya rindu ummi tetapi Allah swt lebih merindui ummi untuk berada di sisiNya. 

Saya akan menziarahi ummi bila saya kembali ke Malaysia beberapa hari lagi. Salam kasih dari saya sekeluarga buat ummi dan doa saya tetap bersama ummi dari bumi Madinah ini Insya Allah. 

Al-Fatihah buat ruh ummi. Innalillahi wa inna ilaihi rojiun. 

-Anakanda Azizan Osman

p/s: Baru sahaja genap 61 tahun umur ummi 2 Julai lepas. Ummi lahir 2 Julai 1953. Saya percaya mudah-mudahan Allah swt berikan husnul khotimah buat ummi.



Mari sama-sama kita doakan semoga Arwah di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan para siddiqin dan solihin. Allahumma Amin..

Al-fatihah.

( Mati itu pasti)
Sumber:Fan Page Dr.Azizan
Terimakasih sudi baca! (:

Saturday, July 5, 2014

Saya Nak Duit Raya RM300 Daripada Nile.Com.My

Assalamualaikum!

Saya nak duit raya dari www.nile.com.my.

Hepp! Siapa tak kenal Nile.com.my tu? Meh sini, nak jentik sikit. Sebelum saya teruskan, baik saya coretkan sikit mengenai Nile ni.Nile.com.my merupakan online shopping Malaysia yang menjual pakaian , kasut, beg, barang kelengkapan gym, buku, kelengkapan rumah dan macam-macam lagi. So, Nile ni mengadakan giveaway bagi Hari Raya AidilFitri ini .

Macam mana nak join giveaway ni??

Senang je. Korang klik SINI untuk maklumat lanjut.



Alhamdulillah, saya dapat Duit Raya ni, saya gunakan untuk kelengkapan Hari Raya Aidilfitri 2014. Walaupun jumlah RM300 tidak sebesar mana, tapi serba sedikit ia membantu saya juga. Sometimes, Less Is More kan? Hehehe.

Ok guys, jom join GA ni! Tak rugi pon mencuba!..


p/s:Sifu saya ajar, cara submission dengan Tuhan tu penting,
jangan submit 'kalau' submit seolah2 kita 
dah dapat bendanya. Faham ke faham?
Terimakasih sudi baca! (:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...