Thursday, December 26, 2013

Resepi Kek Red Velvet Mudah

Assalamualaikum!

Siapa suka makan red velvet cake? Saya? Saya kurang gemar sebab red velvet ni ada cream cheese. Saya kurang gemar makan desert yang ada cheese. Haha. Anyway, 21 Disember lepas birthday mak saya. Plan awal nak beli je sebijik kek dari Secret Recipe. Tapi bila pikir balik, bukan nya berbaloi pon. Baik buat sendiri. Barulah best kan. Hahaha. Padahal bukan pandai buat kek pon, asyik batat je. Hahaha.

Tapi Alhamdhulillah. Jadi pulak kali ni. Just cream tak jadi sebab resepi tu yang salah. And the best part is, saya langsung tak pakai mesin. Whisk pakai tangan. Bosa sebelah tangan den. Hahaha.

Ok, disebabkan kek dia menjadi, saya sharekan lah resepinya disini. Sharing is caring giteww....

Bahan-bahan:

a) Bahan kek
    2 1/2 Cawan tepung gandum
    1 Cawan (8 oz/ 227 g) Butter/mentega
    3 Telur Gred A *Kalau gred C, boleh extra 1 telur
    1 Cawan Butter Milk *Kalau susah jumpa, resepi ada dibawah
    1 1/2 SK(Sudu kecil) Baking Powder
    1 SK Baking Soda
    2 SB(Sudu Besar) Serbuk Koko
    1 SK cuka makan
    1 1/4 Cawan Gula Kastor
    1 SK esen vanila
    2 SB pewarna merah
    1 SK garam

** Cara buat butter milk sekiranya tiada butter milk:
     -Hanya campurkan secawan susu segar dengan 1sudu besar cuka makan.
     -Kacau dan biarkan sebentar (~10minit)

b)Bahan Cream/frosting
    1 1/4 cawan non diary whipping cream
    2 Cawan (16 oz/ 454 g) Cream Cheese
    50 gram Mentega
    3/4 cawan gula aising


Cara-cara:

a)Kek:
1) Campurkan tepung, garam, baking powder & koko sekali dan ayak kedalam satu mangkuk.
2) Di bekas yang lain, pukul majerin hingga lembut *keputihan* dan kemudian masukkan gula kastor dan pukul hingga sebati
3) Masukkan telur satu per satu dan teruskan memukul.
4) Masukkan esen vanila dan gaul hingga sebati.
5) Dalam bekas/cawan yang lain, campurkan pewarna merah bersama butter milk.
6) Masukkan butter milk yang berwarna dan campuran yang diayak di 1) bergilir gilir kedalam adunan majerin tadi.
7) Di bekas/cawan yang lain juga, campurkan baking powder dan cuka makanan. Gaul sebati kemudian campurkan kedalam adunan  6). Gaul sebati.
8) Untuk acuan pembakar anda, sapukan dengan majerin/minyak/cooking spray dan taburkan dengan sedikit tepung dengan memastikan keseluruhan bekas pembakar diselaputi majerin/minyak/cooking spray dan tepung untuk memudahkan kek dikeluarkan sesudah masak nanti.
9) Pindahkan adunan anda kedalam bekas pembakar anda.
      -Untuk menghasilkan kek lebih dari 2 layer, anda bolehlah bahagikan adunan kek anda kepada 2 adunan dan setiap satu adunan(satu kek) yang terhasil, anda boleh bahagi dua kek terbabit dan kek anda mempunyai 4 bahagian iaitu 4layers.
10) Preheat oven anda pada suhu 180 Celcius dan kemudian bakar pada suhu terbabit selama 25-30minit*sehingga tiada yang tertinggal di pisau apabila dicucuk di tengah2 kek*
11) Keluarkan kek anda dari oven dan biarkan ia sejuk sebentar *around 10minutes*. Keluarkan kek anda dari bekas loyang pembakar dan biarkan sejuk keseluruhannya selama lebih kurang 20 minit.
12) Setelah itu, balutkan kek anda dengan plastic wrap dan masukkan kedalam peti sejuk selama 40 minit.
13) Sementara itu, anda bolehlah menyediakan cream anda.

b) Cream
1) Pkul /putar*sekiranya guna mesin* whipping cream sehingga 'soft peak' (kental). maksudnya, bila anda tunggangkan whipping cream tersebut, ianya tidak jatuh dari mangkuk.
2) Di dalam mangkuk yang berlainan, putar cream cheese,  mentega dan gula sehingga kembang.
3) Campurkan kedua-dua bahan dan putar sehingga sebati. sedia untuk disapu di atas kek.
4) Keluarkan kek anda dari peti sejuk dan ratakan permukaan atas kek anda dengan memotong bahagian yang tidak rata. *Bahagian yang dipotong boleh digunakan untuk dijadikan dekorasi kek anda nanti*
5) Potong kek anda secara mendatar supaya anda dapat menyapu cream anda diantara kek.
6) Setelah menyapukan setiap layer kek anda dengan kek, sapu juga cream tersebut untuk cover seluruh kek tersebut.
7) Seterusnya, lebihan kek yang anda telah potong di awal tadi, anda boleh hancurkan ia dan tabur ke atas kek anda sebagai hiasan. Warna putih dan ketulan2 kecil dia atas kek akan mencantikkan lagi kek anda.
8) Simpan kek anda didalam peti sejuk selama lebih kurang 40 minit dan bolehlah dipotong & makan!



Okeh, harap korang semua bolehlah buat red velvet sendiri. bagi amateur macam saya, ia tidak lah terlalu senang dan juga tidaklah ssesukar mana. Bawah ni saya ada selitkan gambar kek red velvet yang saya buat.


*Sedikit tak kemas(amateur kan.hehe) dan saya buat 3 layer sahaja, first bake tebal, second bake nipis cukup untuk dijadikan satu layer*

*Lebihan kek yang dipotong atas tadi boleh dijadikan hiasan seperti gambar diatas.Sumber dr google*



>>Video Redvelvet recipe<<


Terimakasih sudi baca! (:

7 comments:

  1. saya suka kek, mcm red velvet mmg tak boleh makan byk cepat muak.tq sharing resepi.

    ReplyDelete
  2. sedapnya RVC..pernah try 2x..tak menjadi..sedih..now suke beli je senang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Jgn give up Azhafizah! Try lagi, ok?

      Delete
  3. Memang terbaik resepi ni. Nanti ada masa nak cuba pula lah pula resepi velvet merah ni. hihi. Btw nanti kalau ada masa boleh singgah kat blog saya pula ye :)
    http://www.mamafisya.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...