Thursday, June 23, 2011

Wanita Tertua Di Dunia Dah Mati

Assalamualaikum!




Korang kenal tak wanita paling tertua di dunia? Maria Gomes Valentim, orang brazil. Wanita ni mati beberapa minggu before ulang tahun hari jadi dia yang ke-115 iaitu pada 9 Julai yang bermaksud dia berusia 114 tahun, 347 hari ketika dia mati. Beliau mati pada 18 Mei 2011.

Cakap bukan sebarang cakap, wanita ni tercatat dalam Guinness World Records tau.

Tapi, apakan daya, disebabkan kegagalan beberapa organnya berfungsi, wanita tersebut mati. Waktu dia mati tu, umur dia 48 hari lebih tua daripada orang yang sebeum ini dinobatkan sebagai orang paling tua didunia, Besse Cooper dari Monre, Georgia.

Wanita ni memang bagus sebab walaupun umur dia dah mencecah 144 tahun, anak dia cakap Valentim masih sihat, masih berselera makan, masih kuat daya ingatan dan masih mengenali orang. Valentim juga amalkan diet yang sihat tau. Beliau makan sebuku roti setiap pagi dengan kopi, buah-buahan dan juga susu.

Jadi, korang macam mana? Amalkan gaya hidup sihat tak? :)

Source:Berita Harian



Terimakasih sudi baca! (:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...