Thursday, June 16, 2011

Takda Faedah Disable Right Click Tu. Baik Disable Highlight Text!

Assalamualaikum!



Pagi bloggers!

Pagi2 ni saya jadi anak yag rajin bebeno dengan menggoreng nasi supaya adik2 dan kakak dapat bawa bekal serta ayah dapat breakfast dengan mudahnya. Ececeh, solehah lah pulak yeppp~ Kehkehkeh..

Ok, kalau baca tajuk dah tahu apa yang saya nak cakapkan. Before ni saya ada cakap pasal disable rightclick kan?*boleh baca dengan ketuk SINI*

Even blogger bujang siap ada buat poll tentang disable right click dan 67% mengatakan ia menyusahkan. Tahu takpe.

Untuk pengetahuan korang, disable right click tu boleh je orang copy. Orang highlight korang punya text pastu tekan Ctrl+C iaitu shortcut kepada Copy. Jadi ape paedahnye disable right click tu. Takdo-takdo. Menyusahkan readers nak buka in new tab ade lah. Hehe. Jan la marah blogger yang buat  disable right click.. Hehe..................................... *cuba senyum sampai telinga*

Ok, untuk mendapat faedah, korang lebih baik disable highlight text tapi still boley right click. Lagi banyok faedah. Baru taboley copy.  Copyright katekan. Haha. Saya pun buat disable highlight text.

Bila taboley hightlight, taboley lah Cttrl+C. Kan, kan, kan?

Kalau nak buat disable highlight text, boleh check-it-out kat blog KAK CEERA ni.

Ok. Itu Je! :)


Terimakasih sudi baca! (:

9 comments:

  1. kalo saya kata taktik ne pun tak berjaya... percaya tak? heheh...

    <--NOTHING IS SECURE-->

    ReplyDelete
  2. Haha. memang takkan berjaya kalau orang yg nak cpy tu buka copy paste, copyWrite and paste.. Haha. Dah takdapat hghlight, die taip je balik. LoL.
    Saya ni kurang bijak IT, tatau sangat kalao ade trick.. :)

    ReplyDelete
  3. Heheh... saya memang ada caranya sebab kat dunia internet ne..

    <--NOTHING IS SECURE-->...

    ReplyDelete
  4. From your blog dah tahu you memang master IT.. Hello Sifu~
    LoL~

    ReplyDelete
  5. Hehe..dont call me master or sifulah...

    Saya juz biasa2 je pun... cuma nak berkongsi ilmu je..

    ReplyDelete
  6. Isteri Encek Bard, memang ramai suka buat ni. kononnye copyright protected... Wuwuwu..

    Sifu Muz: sudae join. :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...