Sunday, October 24, 2010

BeRaSap KePaLe


SAYA -->
:::suke nanges:::
:::suke marah:::
::::suke makan:::
:::suke geram:::
:::suke suke:::

Marah?Marah ke makNgah? lek ar makNgah,klo cepat marah cepat tue. Adeh, mcm mane xmarah kn, klo org buat kte saket ati... so, cni nak share ckit:::::::::::::

Sifat pemarah dan panas baran adalah suatu emosi yang kadang-kadang berlaku kepada manusia biasa. Marah tidak digalakkan di dalam Islam dan perlu dikawal kerana ia memberi impak negatif terhadap keperibadian, keseimbangan akal dan keharmonian masyarakat.Cara mengatasi marah dalam Islam ialah:

1. Mengubah Posisi.

Rasulullah SAW bersabda:
 “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.(Riwayat Muslim)


2. Berwuduk.
Rasulullah SAW bersabda:
“Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk”(Hadis Riwayat Abi Daud)

3. Minum air


 4. Mendiamkan diri ketika marah5. Berlindung kepada Allah daripada syaitan(banyakkan istighfar)
  


6. Meluahkan perasaan dan masalah dalam keadaan masa dan tempat sesuai7. Berfikiran positif8. Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat; mengelakkan daripada memekik atau bertindak garang

9. Bawa bertenang seperti menarik nafas10. Senyum kerana senyuman mampu meredakan tekanan.


So, makngah jangan marah2 lagi ye.. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...